Afera dnevnice

Uskok detaljno opisao kako se izvlačio novac: Nakon odlaska Suache, Zeljko izvukla još 350 tisuća kuna?

Hina

Tomislav Saucha, Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Tomislav Saucha, Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Osim nezakonitosti koje su navodno radili zajedno u vrijeme dok je Saucha bio šef kabineta premijera Zorana Milanovića Zeljko je u proširenju istrage osumnjičena i da je od ožujka 2016. do veljače 2017. samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta 



Nakon što je Sabor u petak ponovno skinuo zastupnički imunitet bivšem šefu premijerova ureda Tomislavu Sauchi Uskok je donio rješenje o proširenju istrage u »slučaju dnevnice« kojim Sauchu tereti za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala bivša administrativna tajnica u uredu premijera Sandra Zeljko koju tužiteljstvo tereti da je nastavila dizati akontacije fiktivnih dnevnica i nakon Sauchina odlaska iz Banskih dvora.


Osim nezakonitosti koje su navodno radili zajedno u vrijeme dok je Saucha bio šef kabineta premijera Zorana Milanovića Zeljko je u proširenju istrage osumnjičena i da je od ožujka 2016. do veljače 2017. samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.


Navodno je sačinila čak 65 neistinitih putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na ime više zaposlenika hrvatske Vlade.




U proširenju istrage Saucha i Zeljko osumnjičeni su i za isplatu akontacija za još osam fikrivnih dnevnica u iznosu od 39.140 kuna. Uskok tvrdi da su taj novac »međusobno podijelili i zadržali za svoju korist«, kao i akontacije za ranije otkrivenih 117 putnih naloga.


Uskok sumnja da je Saucha, uz ranije optužbe da je na štetu državnog proračuna s tajnicom pribavio imovinsku korist od preko 540 tisuća kuna i 1360 eura, Sandri Zeljko omogućio nepripadajući honorar od 4300 kuna za prekovremeni rad. Honorar je, po tvrdnjama tužiteljstva, uplaćen na ime druge tajnice u vladi koja je novac potom prebacila na račun majke Sandre Zeljko. S obzirom da su na honorar plaćani doprinosi i ostala davanja proračun je, po tvrdnjama Uskoka, time oštećen za više od 8600 kuna.


Kada je početkom ožujka u javnost procurila informacija da je Zeljko ponovno pozvana na ispitivanje u Uskok, odnosno da bi od svjedokinje mogla postati osumnjičenica, u Banskim dvorima su objavili da je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama. Isti je anonimni izvor iz Vlade tada kazao i da je nakon što je početkom veljače pokrenuta istraga protiv Sauche premijer Andrej Plenković od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se nezakonite isplate dnevnice događale i nakon Milanovićeve Vlade.


Saucha je pak tvrdio da su nova saznanja u »aferi dnevnice« rezultat njegove istrage nakon koje je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava koja su se događala nakon njegova odlaaska iz Banskih dvora.