Europski savez novinskih agencija zabrinut

Ured premijera odgovorio EANA-i: Hrvatska vlada odlučna u zaštiti neovisnih medija

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»Budite uvjereni da je hrvatska vlada odlučna u namjeri da zaštiti neovisn

ZAGREB Hrvatska vlada odlučna je u namjeri da zaštiti neovisne medije, koje smatra vitalnim dijelom demokratskog društva, navodi se u odgovoru iz ureda predsjednika hrvatske vlade Europskom saveza novinskih agencija (EANA), poslanom u srijedu.EANA je hrvatskoj vladi 4. veljače poslala pismo u kojem ističe zabrinutost zbog aktualne rasprave o medijskoj politici u Hrvatskoj.

»Odbor EANA-e smatra zabrinjavajućom aktualnu raspravu o medijskoj politici u Hrvatskoj. Smatramo da se hrvatska vlada slaže s Odborom EANA-e da su neovisni mediji važan dio demokratskog društva«, stoji u pismu, u kojem se ističe da to uključuje i ulogu Hine.


»Od najveće je važnosti da hrvatska vlada zaštiti uredničku, poslovnu i ekonomsku neovisnost Hine, koja je uspješno provela restrukturiranje smanjenjem broja nenovinarskog osoblja«, rekla je EANA koja je pismo hrvatskoj vladi objavila na svojim mrežnim stranicama.


Odbor EANA-e je zatražio od hrvatske vlade sastanak u Zagrebu »da razmotrimo kako možemo zajedno zaštititi neovisne medije u Hrvatskoj«.




Zahvaljujući EANA-i na pismu, iz ureda hrvatskog premijera u srijedu su u pismu istaknuli kako je hrvatska vlada odlučna u namjeri da zaštiti neovisne medije


»Budite uvjereni da je hrvatska vlada odlučna u namjeri da zaštiti neovisne informativne medije i da je potpuno suglasna da su oni doista vitalan dio istinski demokratskog društva«, stoji u pismu naslovljenom na predsjednika i glavnog tajnika EANA-e Clivea Marshala i Erika Nylena.


»Željeli bismo vas izvijestiti da su zakoni koji se odnose na medije u nadležnosti ministarstva kulture i lijepo vas zamoliti da se obratite tom ministarstvu glede svih pitanja ili problema vezanih uz hrvatske medije«, također stoji u pismu iz ureda predsjednika vlade.