Slučaj Đurđice Klancir

Ured predsjednice poslao je odgovor GONG-u na zahtjev da sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Postupanje državnih tijela prema svakom građaninu mora biti jednako utemeljeno na Ustavu i zakonima, ističe Kolinda Grabar-Kitarović



ZAGREB Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović smatra da postupanje državnih tijela prema svakom građaninu mora biti jednako utemeljeno na Ustavu i zakonima, čuvajući javni dignitet svake osobe, bez obzira o kome je riječ, ističe se u odgovoru koji je u petak Ured predsjednice RH poslao GONG-u koji je zatražio da Predsjednica hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi s postupanjem policije prema novinarki Đurđici Klancir.


U odgovoru se nadalje pozdravlja najavu ministra unutarnjih poslova Božinovića o razmatranju postojećih propisa kako bi se poboljšala praksa nadležnog postupanja.


Predsjednica očekuje od svih sudionika javne rasprave o ovoj temi da istu komuniciraju odgovorno, odnosno profesionalno i utemeljeno na činjenicama. Ovom prilikom Predsjednica još jednom naglašava da se zauzima za snažno, odgovorno i slobodno novinarstvo u Republici Hrvatskoj, stoji u odgovoru koji je Ured predsjedince RH poslao GONG-u.




Zbog sumnje u zloupotrebu policijskog sustava i kršenje Ustava u slučaju novinarke Đurđice Klancir, GONG je danas pozvao Predsjednicu da hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i zatraži polaganje računa i podnošenje političke odgovornosti za djelovanje represivnog sustava.


Glavni ravnatelj policije Nikola Milina ponovio je u petak da je postupanje policije u slučaju utvrđivanja identiteta novinarke Net.hr Đurđice Klancir bilo zakonito, da nije bilo nikakvog utjecaja politike te da je do »cijelog slučaja« došlo jer su policajci iz Siska zatražili pomoć zagrebačke postaje na Trešnjevci.


Postupanje utvrđivanja identiteta je zbog pokretanja tužbe zatražio odvjetnik sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.