Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Bez klasičnog radnog odnosa

Upravni sud: Izabranim dužnosnicima ne može se propisivati radno vrijeme

Županijski dužnosnici izvan kontrole radnog vremena / Foto Arhiva NL
Županijski dužnosnici izvan kontrole radnog vremena / Foto Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2015. u 6:59 2015-04-07T06:59:16+02:00

Na županijske dužnosnike se ne mogu primjenjivati odredbe Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ni pravila radnog odnosa, pa im se tako ne može propisati niti vođenje evidencije i kontrole radnog vremena. Proizlazi to iz presude Visokog upravnog suda donesenoj koncem veljače

ZAGREB  Na županijske dužnosnike se ne mogu primjenjivati odredbe Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ni pravila radnog odnosa, pa im se tako ne može propisati niti vođenje evidencije i kontrole radnog vremena.

Proizlazi to iz presude Visokog upravnog suda donesenoj koncem veljače kojom je na zahtjev Ministarstva uprave ukinuta dopuna Pravilnika o načinu evidencije i kontrole radnog vremena službenika i namještenika Zadarske županije, a kojima se ta obveza proširila i na dužnosnike županije.

 Iz te presude jasno je da se dužnosnici, ne samo na županijskoj razini, ne mogu u radnopravnim odnosima izjednačavati sa službenicima i namještenicima. Ministarstvo uprave je u svom zahtjevu navelo da se osobe koje su izabrane na dužnost u skladu sa zakonom ne primaju u službu niti se s njima zasniva klasičan radni odnos.

Radno vrijeme lokalnog dužnosnika ne može biti nadzirano kao radno vrijeme službenika i namještenika, smatra Ministarstvo uprave, niti evidentiranje radnog vremena ne može biti osnova za obračun plaće župana i njegovih zamjenika »zbog same prirode dužnosti koju obavljaju«.

Župan Zadarske županije smatra da je problem u tome što zakonodavac nije usvojio posebne zakonske odredbe kojima bi se uredila prava i obveze profesionalnog obavljanja dužnosti lokalnih dužnosnika, a čiji se radnopravni odnos ne može izjednačiti s državnim dužnosnicima, namještenicima ili službenicima.

U obrazloženju odluke Visoki upravni sud konstatirao je da izabrani dužnosnici općina, gradova i županija nisu službenici jedinica lokalne samouprave, niti zasnivaju radni odnos.

Zbog čega niti jedan zakon ne propisuje da se na njihova prava, obveze i odgovornosti primjenjuje Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područjnoj samoupravi ili pravila iz radnog odnosa.

Nadalje, župan nije ovlašten da općim aktom regulira pravo i obveze iazbranih dužnosnika županije.

Niti shvaćanje župana da je zakonodavac propustio usvojiti posebne odredbe kako bi uredio prava i obeze profesionalnog obavljanja dužnosti na lokalnoj razini nije, niti može biti temelj za donošenje ukinutog Pravilnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.