Brodogradnja u krizi

Uprava i NO Uljanika: Brodosplit više nije strateški partner

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Uljanik je slobodan ponoviti postupak strateškog povezivanja, pod uvjetima koje odrede Uprava i Nadzorni odbor



ZAGREB Brodosplit s današnjim danom prestaje biti strateški partner Uljanika d.d, a pulska brodograđevna industrija slobodna je ponoviti postupak strateškog povezivanja, odlučili su u ponedjeljak Nadzorni odbor i Uprava Uljanika na zajedničkoj sjednici.


»Na zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i Uprave Uljanika d.d. održanoj dana 29. travnja 2019. donesena je odluka o stavljanju izvan snage odluke od 7. veljače 2019. godine o odabiru Brodograđevne industrije Split (…) za strateškog partnera Uljanika«, stoji u objavi pulske kompanije.


Kako se dalje ističe, donošenjem te odluke odabrani strateški partner prestaje biti strateški partner Uljanika, a Uljanik je slobodan ponoviti postupak strateškog povezivanja, pod uvjetima koje odrede Uprava i Nadzorni odbor.




Uprava i Nadzorni odbor Uljanika d.d. odabrali su početkom veljače Brodograđevnu industriju Split za strateškog partnera, nakon što su zainteresirani potencijalni investitori proveli dubinsku analizu poslovanja Uljanik grupe kroz data room, koji je bio otvoren od 27. prosinca 2018. do 24. siječnja 2019.


Potom je potkraj ožujka premijer Andrej Plenković kazao je da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države te da ostaju otvoreni za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci.


Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a u minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je tada premijer.


Provođenje takvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtjevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku takvo restrukturiranje ne može podržati i ostaje otvorena da traži dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci«, izjavio je premijer na sjednici Vlade potkraj ožujka.


U utorak bi predstavnici China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) trebali posjetiti Uljanik i 3. maj. Očekuje se da nakon posjete Puli i Rijeci razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva.


Predsjednik uprave CSIC-a Hu Wenming je nakon jutrošnjeg sastanka u Banskim dvorima izjavio novinarima da im je Plenković vrlo ozbiljno i detaljno predstavio cijelu situaciju. »Nakon posjeta brodogradilištima sve ćemo u potpunosti i ozbiljno razmotriti i iznijeti svoje mišljenje«, izjavio je Wenming.