Margarethe Vestager u Zagrebu

Uprava Uljanika pozdravila izjave povjerenice EK: ‘Učinit ćemo sve kako bi se Program restrukturiranja usuglasio između ključnih dionika’

Hina

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Poručuju i da je »jedino kroz program restrukturiranja moguće stvoriti održive osnove za zadržavanje prevažne industrijske grane koja direktno zapošljava preko 4.000 radnika u Puli i Rijeci«



ZAGREB Uprava Uljanika pozdravila je izjave povjerenice Europske komisije Margarethe Vestager izrečene u petak nakon sastanka s premijerom i ministrima u Vladi, a u Uljaniku smatraju da je dugoročna održivost prema pravilima EU ugrađena u osnove programa restrukturiranja te ističu da će učiniti sve potrebno da se taj program u idućim danima konačno usuglasi između ključnih dionika.


»Današnji posjet i sastanak smatramo izuzetno važnim te prvim u nizu ključnih sastanaka u narednim danima«, ističu iz Uljanika u pisanom očitovanju na novinarske upite o izjavi europske povjerenice za tržišno natjecanje Margarethe Vestager nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.


‘Održivost prema pravilima EU-a ugrađena je u osnove predloženog programa restrukturiranja’


Iz Uljanika nadalje navode da je, prema njima dostupnim informacijama, Vlada RH povjerenici Vestager sveobuhvatno prezentirala situaciju te krajnji cilj očuvanja Uljanika.




»Stoga, u potpunosti pozdravljamo izjave povjerenice za tržišno natjecanje izrečene nakon sastanka. Jasno je da je povjerenica svjesna značaja Uljanika za dvije hrvatske županije, Istarsku i Primorsko-goransku, a dugoročna održivost prema pravilima EU-a ugrađena je u osnove predloženog programa restrukturiranja. Uljanik će, kao i dosad, učiniti sve potrebno kako bi se Program restrukturiranja koji je Ministarstvo gospodarstva u srpnju poslalo Europskoj komisiji u narednim danima kroz konstruktivnu raspravu konačno usuglasio između ključnih dionika – Uljanika, strateškog partnera i Vlade RH«, ističu iz Uprave pulskog brodogradilišta.


Poručuju i da je »jedino kroz program restrukturiranja moguće stvoriti održive osnove za zadržavanje prevažne industrijske grane koja direktno zapošljava preko 4.000 radnika u Puli i Rijeci«.


Vestager: Nema krajnjeg roka za odluku o planu restrukturiranja Uljanika


Povjerenica Vestager je nakon sastanka, na konferenciji za medije koju je u Vladi održala s ministrom Horvatom, izjavila da ne može odrediti krajnji rok kada je u pitanju odluka o planu restrukturiranja za Uljanik, kazavši da je najbitnije da on osigura dugoročnu održivosti kompanije.


Vestager je rekla da se nalazimo u trenutku kada napori trebaju biti usmjereni prema planu restrukturiranja koji će omogućiti održivost Uljanika u budućnosti.Upozorila je da treba paziti da kompanija ne dobije konkurentsku prednost u odnosu na ostale, a kada je riječ o odgovornosti prema novcu poreznih obveznika, važno je da on ne bude protraćen, već da restrukturiranje dovede do dugoročne održivosti.

Ustvrdila je da trenutno nije moguće dati konkretniji krajnji rok oko odluke o planu restrukturiranja, no kaže da ono što su dogovorili s ministrom daje prostora i vremena za napraviti potreban posao. Pritom ističe da je pristup problemu ministra i Vlade poticajan i obećavajući.


Na pitanje uključuje li plan restrukturiranja otkaze, kazala je da ne bi željela prejudicirati sadržaj plana, jer to uvelike ovisi o tome što će potencijalni ulagač ponuditi, kao i njegove odgovornosti za to kako plan napraviti održivim za budućnost.


»Vrlo smo oprezni jer ovo je vrlo osjetljiva faza«, poručila je.


Kako je ustvrdila, s obzirom na dugu tradiciju brodogradnje, koja je dio kulture i obiteljskog nasljeđa, vrlo je osjetljivo iznositi bilo kakve detalje u trenutku kada plan restrukturiranja nije do kraja definiran.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izvijestio je da je povjerenica dala jasnu potvrdu da stručne službe Komisije rade na poslanom prijedlogu plana restrukturiranja.


»Ono što smo danas uspjeli dobiti kao jasan stav, a to je da je predmet doista kompliciran i zahtjevat će dodatni angažman i vrijeme da bi ga se uobličilo u onaj modalitet koji će EK biti prihvatljiv«, kazao je Horvat.


Poručio je da Vlada neće i ne smije ulagati u projekte koji ne pokazuju dugoročnu održivost, napomenuvši da ih trenutni plan restrukturiranja koji se izrađivao u prethodnih šest-sedam mjeseci nije u potpunosti uvjerio da bi brodogradnja i u Puli i u Rijeci mogla nastaviti tim smjerom.


»Neke se stvari u filozofiji brodogradilišta moraju promijeniti, a mi s tom filozofijom moramo uvjeriti kolege u EK da su to postulati koji daju perspektivu održivosti brodograđevne industrije u Puli i Rijeci i da Vladin angažman neće narušiti bilo kakvu tržišnu utakmicu«, poručio je Horvat.