Gianni Rossanda kod premijera

Uprava Uljanika dobila rok do četvrtka za usklađivanje prijedloga programa restrukturiranja

Orjana Antešić

Riječki »3. maj« i pulski škver tijesno vezani – Uljanik / Snimio Marko GRACIN

Riječki »3. maj« i pulski škver tijesno vezani – Uljanik / Snimio Marko GRACIN

Sastanak je zapravo potvrdio da je program restrukturiranja, kojeg je Uprava Uljanika podnijela početkom lipnja, neprihvatljiv da bi Vlada mogla stati iza njega, a mora ga do kraja tjedna poslati u Europsku komisiju na razmatranje   



RIJEKA/ZAGREB Nakon višetjednog muka oko toga što se događa s programom restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, uz kojeg je nažalost vezana i sudbina »3. maja«, jučer je konačno u Vladi došao na red i ovaj gorući problem, i to na najvišem nivou, jer su se za jednim stolom u Banskim dvorima našli premijer Andrej Plenković, resorni ministri gospodarstva i financija Darko Horvat i Zdravko Marić te predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda.


Ništa se epohalno novog nije se dogodilo osim što je Uprava Uljanika dobila rok da do četvrtka, 12. srpnja, mora uskladiti i doraditi svoj prijedlog programa restrukturiranja pulskih navoza s primjedbama resornih ministarstava kako bi se onda odmah, do konca idućeg tjedna, taj dokument mogao poslati u Europsku komisiju na razmatranje.


Tako je sastanak zapravo potvrdio ono što su predstavnici Ministarstva gospodarstva »između redaka« već dali javno do znanja, a to je da je isključivi razlog zašto se ovaj dokument već tjednima »dinsta« i nikako da se pošalje u Bruxelles taj što je prijedlog programa restrukturiranja, kojeg je Uprava Uljanika podnijela početkom lipnja, neprihvatljiv da bi Vlada mogla stati iza njega.  





Premda su postojale najave da će na sastanku kod premijera Plenkovića biti i odabrani starteški partner Uljanika, Danko Končar, koji bi sa najmanje 180 milijuna kuna trebao dokapitalizirati Uljanik, on jučer nije bio u Banskim dvorima.



Valja podsjetiti da je pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak nedavno u Rijeci naglasio da su prvi draft programa iz Pule dobili u travnju ove godine i još su tada iz Ministarstvo gospodarstva i Marićevog resora imali čitav niz opaski i zahtjeva za korekcijom.


Međutim, Uprava Uljanika vrlo je malo od tih primjedbi uvažila kada su, početkom lipnja, dostavili drugi draft restrukturiranja pulskog brodogradilišta. S druge strane, predstavnici Uljanika uporno su tvrdili kako oni ne vide nikakav opravdan razlog zašto program restrukturiranja Uljanik brodogradilišta ne bi bio prihvaćen takav kakvog su ga oni napravili, zajedno sa angažiranim konzultantima iz Boston consulting grupe (BCG).


Trebalo je, dakle, doći do toga da se u premijerovom uredu aktualnom vodstvu Uljanika naloži da se plan ima doraditi. Činjenica da su potrošena, u najmanju ruku, dragocjena četiri tjedna samo zato jer nije bilo političke odluke, ali i zato jer, po svemu sudeći, netko nije smatrao ili nije želio uvažiti primjedbe države, koja bi trebala spašavati Uljanik sa 2,6 milijardi kuna, ostavlja gorak okus. Tek treba vidjeti kako će se izgubljeno vrijeme odraziti na nastojanja da se spase riječki i pulski navozi.


Jedno od spornih pitanja jest i opravdanost troškova restrukturiranja koji su sa prvotnih 465 milijuna eura,  koliko je Uprava Uljanika navela kada su zatražili i dobi hitan sanacijski kredit od 96 milijuna eura početkom ove godine, u međuvremenu, na papiru narasli na 586 milijuna eura.