Stiglo pismo da samostalni nismo

Upozorenje Hrvatskoj iz Europske centralne banke: Zakone ne možete mijenjati kako hoćete

Jagoda Marić

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Potpuno je jasno da je Europska centralna banka pismo poslala zbog najavljenih izmjena Zakona o HNB-u što ih je predložila skupina od 45 zastupnika iz vladajućih stranaka, ali i oporbe.



ZAGREB – Hrvatske vlasti dobile su pismo Europske centralne banke (ECB) s upozorenjem da sve izmjene zakona koje se tiču Hrvatske narodne banke moraju biti usklađene i dogovorene s ECB-om, ta nam je informacija potvrđena iz više izvora. Da je pismo stiglo u hrvatski parlament, potvrđeno nam je i u Uredu predsjednika Sabora Željka Reinera, ali bez detalja što u tom pismu stoji tek uz napomenu da je ono proslijeđeno u Vladu i saborskom odboru za financije.


Uz to, naši izvori tvrde da je iz pisma vidljivo kako je ono upućeno i Francuzu Pierreu Moscoviciju, povjereniku za ekonomska i financijska pitanja Europske komisije. Potpuno je jasno da je Europska centralna banka pismo poslala zbog najavljenih izmjena Zakona o HNB-u što ih je predložila skupina od 45 zastupnika iz vladajućih stranaka, ali i oporbe. Zakon je 27. travnja upućen u hitnu proceduru, a dva dana kasnije na plenarnoj su sjednici zastupnici prihvatili da se on usvoji po hitnom postupku, dakle u samo jednom čitanju. Tim prijedlogom bi se državnoj reviziji omogućilo da jednom godišnje revidira financijska izvješća i ukupno poslovanje HNB-a, a Saboru da raspravlja i glasuje o godišnjim izvješćima središnje banke. Uz to, trajanje funkcije guvernera i viceguvernera ograničilo bi se na najviše dva uzastopna mandata.

Šaroliko društvo


Iza zakona stoji šaroliko političko društvo, 45 zastupnika iz čak devet stranaka, te sedam manjinskih i nezavisnih zastupnika. Zakon je u ime predlagatelja potpisao predsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić, koji je u međuvremenu napustio tu poziciju, a predstavljat će ga predsjednik saborskog odbora za financije HDZ-ov Goran Marić i Mostov Ivan Lovrinović.


Prijedlog zakona podržalo je 10 zastupnika HDZ-a, 13 Mostovih zastupnika, po dvoje zastupnika HDSSB-a, HSS-a, HSLS-a i HSU-a, Miodrag Demo iz stranke Milana Bandića, nekadašnji potpredsjednik Vlade reformist Radimir Čačić i SDSS-ov Mile Horvat. Za nova pravila su i nezavisni Stipe Petrina i Gordana Rusak te zastupnici nacionalnih manjina Šandor Juhas, Ermina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek i Mirko Rašković.


Transparentnije poslovanje




Oni koji se protive izmjeni zakona, pogotovo, kako kažu, tako ishitrenoj, nisu iznenađeni pismom iz Frankfurta iz središta ECB-a te napominju da   je prvo trebalo promjene dogovarati u tiho, a kad se to uspije, s njima krenuti u parlament, umjesto da se od toga rade politički poeni.


S druge strane u redovima predlagatelja kažu da o dopisu ECB-a ne znaju ništa, da je hrvatski parlament sa 69 glasova, znači ne samo s onima koji se zalažu za izmjene, usvojio prijedlog da se o zakonu raspravlja u hitnoj proceduri. Ističu da će oni lako objasniti Europskoj centralnoj banci predložene izmjene jer, kako tvrde,


u  većini zemalja Europske unije državnim revizorima omogućeno je da revidiraju poslovanje i izvješća središnjih banaka, dok hrvatski zakoni to nisu predvidjeli. Ulazak revizora u HNB, objašnjavaju oni, samo će omogućiti da poslovanje HNB-a bude transparentnije i da javnost u njega ima više povjerenja.