Brane Leticu

Umirovljenici tuže Jelenu Veljaču zbog izjava u Nedjeljom u 2: ‘Bila je okrutna’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Jelena Veljača Hini je odgovorila da nema komentara na pritužbu Sindikata umirovljenika



ZAGREB Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) u četvrtak je pučkoj pravobraniteljici podnio pritužbu protiv Jelene Veljače, držeći da je sociologa Slavena Leticu diskvalificirala temeljem dobi kada je komentirala njegov negativan tekst o inicijativi #SPASIME.


Upitana da komentira Letičin tekst u kojem je incijativu ocijenio “prodavanjem glamurozne humanitarne magle”, Veljača je nedavno u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, između ostalog, izjavila da je “Letica čovjek koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni”, stoji u obrazloženju SUH-a.


“Veljača je time na neprimjeren način, neopravdano i nepravno, diskvalificirala izrečeno od strane sociologa Letice isključivo temeljem njegove dobi, a tek sporadično ulazeći u njegove ciljeve, koji također predstavljaju diskriminaciju temeljem dobi, jer mu se imputira da želi ‘ostati živ’ i ‘oživjeti’ na njezin račun”, ocijenila je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović u dopisu pučkoj pravobraniteljici.




Riječ je o, tvrdi, okrutnoj diskvalifikaciji indirektnog sugovornika na temelju dobi. Veljačina izjava predstavlja i poticanje na diskriminaciju prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije jer, ističe, poziva na neuvažavanje mišljenja osoba starije životne dobi.


“Treba napomenuti i da se radi o popularnoj javnoj osobi, čiji stavovi utječu na formiranje mišljenja javnosti. Stereotipi prema starijima duboko su zaživjeli u društvu, pa se diskriminacija spram starijih vrlo često tretira manje ozbiljno od diskriminacije po nekim drugim osnovama”, ocijenila je.


SUH je podržao dosadašnje prosvjedne akcije Veljačine inicijative koja senzibilizira javnost na diskriminaciju žrtava spolnog zlostavljanja, ističe Petrović, dodavši da teret na to stavlja Veljačino neprepoznavanje širine pojma diskriminacije i percepcije starijih osoba kao najčešćih žrtava obezvrjeđivanja u društvu.


Jelena Veljača Hini je odgovorila da nema komentara na pritužbu Sindikata umirovljenika.


Ženska soba: Veljača nije diskriminirala temeljem godina


Centar za žrtve seksualnog nasilja Ženske sobe u četvrtak je odbacio pritužbu Sindikata umirovljenika Hrvatske pučkoj pravobraniteljici na izrečena stajališta Jelene Veljače o sociologu Slavenu Letici jer, kako tvrdi, nije riječ o diskriminaciji temeljem godina.


“Izuzetno je zanimljivo da je žena izašla sa svojim mišljenjem i da se pronalaze načini da ju se diskreditira”, ocijenila je voditeljica Centra za žrtve seksualnog nasilja Ženske sobe Senka Sekulić Rebić


Upitana da komentira Letičin tekst u kojem je incijativu ocijenio “prodavanjem glamurozne humanitarne magle”, Veljača je nedavno u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, između ostalog, izjavila da je “Letica čovjek koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni”, stoji u obrazloženju pritužbe Sindikata.


Rebić je istaknula kako se u potpunosti ne radi o diskriminaciji temeljem godina. “Njegove godine su činjenica. A ‘ostati živ’ može se odnositi na bilo koga, nevezano za godine”, istaknula je, dodavši da je upravo Letica koristio vrlo diskriminirajuće pojmove o inicijativi #SPASIME u svom tekstu.


On je u svojim je tekstovima Veljaču i prosvjednike nazvao “humanitarnim bleferima”, “prodavačima glamurozne humanitarne magle”, “amazonkama” te rekao da potiču “ohlokraciju, vladavinu rulje”.


Time je, tvrdi Rebić, diskreditirao žrtve seksualnog nasilja, ali i aktivno građanstvo koje je podržalo tu akciju. Istaknula je da je to primjer mizoginije te upitala bi li reakcija na riječi koje je izgovorila Veljača bila ista, da ih je izgovorio netko drugi.