Stručno mišljenje

Umirovljeni brigadni general Sergio Rabar: ‘Nije dobro što smo već 20 godina bez pričuvnih postrojbi’

Darko Pajić

arhiva NL

arhiva NL

S druge strane, mi smo našu pobjedničku vojnu povijest odlučili ignorirati i napustiti u svega nekoliko desetljeća. Tom problemu treba stručno i kvalitetno prići, a to se može samo sa obrazovanim vojnim kadrom i generalima.



U potpunosti podržavam trend, zahtjeve i ideju o formiranju pričuve zato što profesionalne i ostale postrojbe koje imamo, u slučaju agresije na RH, nisu u mogućnosti same obraniti suverenitet države, prije svega zbog nedovoljnog broja vojnika, koliko god te postrojbe bile stručne i vrhunski naoružane i opremljene, ističe brigadni general u mirovini Sergio Rabar.


Zato je prijeko potrebna pričuva koja će biti u stanju prihvatiti obranu suvereniteta i integriteta RH. Smatram da je pukovnija premalena kao osnova ustroja, te bi bojna trebala biti postrojba pričuvnog sastava, a kombinaciju i daljnji ustroj i razmještaj bojni treba formirati prema pravcima upotrebe i prema tom kriteriju formirati pukovnije i brigade. Niti jedna država na svijetu svoju obranu ne koncipira samo na profesionalnim vojnicima.


Primjerice, Amerikanci imaju svoju Nacionalnu gardu, pričuvu imaju i Englezi i tamo je riječ o pukovnijama koje su stare po 400 godina, dakle oni imaju tradiciju koja se stoljećima prenosi s djedova na unuke. S druge strane, mi smo našu pobjedničku vojnu povijest odlučili ignorirati i napustiti u svega nekoliko desetljeća.




Tom problemu treba stručno i kvalitetno prići, a to se može samo sa obrazovanim vojnim kadrom i generalima. Pogotovo je potrebno da se u to uključe generali koji su stvarali Hrvatsku vojsku i koji imaju što reći u koncepciji nacionalne sigurnosti i problematike vezane uz to.


Nije dobro što smo već 20 godina bez pričuvnih postrojbi, što smo bacili pod tepih znanje i nasljeđe gardijskih i drugih brigada iz Domovinskog rata, pa se stoga nadam da će Rijeka i Istra dobiti pričuvnu pukovniju s nazivom slavne 111. brigade ZNG-a kako bi se i na taj način tradicija i povijest te brigade prenosila na iduće generacije na zadovoljstvo i ponos naroda i građana Istre, Hrvatskog primorja i cijele RH, ističe brigadni general u mirovini Sergio Rabar.