NOVE BROJKE

Ukupno 442 slučaja u Hrvatskoj, 22 osobe izliječene, muškarac iz Istre je i službeno prva žrtva koronavirusa

Portal Novilist.hr

Foto/Marko Lukunic/POOL/PIXSELL

Foto/Marko Lukunic/POOL/PIXSELL

Ne povećava nam se broj, jer se od subote kad smo imali 78 kao veliki porast, držimo ispod te brojke, što nam daje nade da će naša krivulja rasta zaraženih polako usporavati, rekao je Krunoslav Capak



Ovo su nove informacije Stožera.


– U ovome trenutku imamo 442 potvrđena slučaja, to je 24 više od jutrošnje brojke, što čini 60 slučajeva u zadnja 24 sata.


Dakle ne povećava nam se broj, jer se od subote kad smo imali 78 kao veliki porast, držimo ispod te brojke, što nam daje nade da će naša krivulja rasta zaraženih polako usporavati.




Dobra je vijest da su 22 osobe izliječene, kao i da ta brojka raste iz dana u dan.


Dosad u našoj županiji zaražene 34 osobe 


Capak je iznio i situaciju po županijama iz koje je vidljivo da je najviše oboljelih i dalje u Zagrebu gdje su evidentirana 202 pozitivna slučaja, slijede Istarska županija  sa 37, Primorsko-goranska koja ima 34 slučaja. Najmanje oboljelih je u Vukovarsko-srijemskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji koje imaju po jednog evidentiranog bolesnika, prenosi Hina. 


Patološki nalaz osobe iz Brtonigle u Istri ukuazuje da se radi o smrti od koronavirusa, rekao je Capak.


Alemka Markotić je kazala da nema povećanja broja bolesnika na respiratora, ali je jedna od njih u pogoršanju stanja.


Trenutno je od jutros 8 novih pozitivnih na klinici i nekoliko na promatranju koji čekaju test, kazala je Markotić.


Što se tiče situacije u Vinogradskoj bolnici gdje je više od 200 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji, Capak je rekao da nema novih informacija.


Upitan kakva je situacija u Osijeku, Capak je rekao da uvijek postoji opcija da druge bolnice u Hrvatskoj preuzmu pacijente.


Capak je kazao da je Beroš trenutno u Osijeku i da je određen epidemiolog koji će se trajno baviti situacijom u bolnici. Uskoro će se znati broj liječnika koji su bili u kontaktu s oboljelima te je rekao da oni neće moći nastaviti s poslom nego će morati u samoizolaciju. Upitan o situaciji u Vinogradskoj bolnici gdje je više od 200 medicinskih sestara i liječnika u izolaciji, Capak je odgovorio da novih informacija nema, prenosi Net.hr.


Markotić: Nema potrebe da se ide iracionalno sa sumamedom


Na upit primjenjuju li kombinaciju lijekova sa sumamedom, Alemka Markotić kazala je da za sada ne.


“Nema potrebe da se ide iracionalno sa sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Tu treba biti pametan i ne treba istrčavati s tim lijekom. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav. Kada bismo išli davati sumamed morali bismo imati studiju da bismo vidjeli da on ne može naštetiti”, kazala je Markotić.


Ministar Božinović komentirao je slučaj dvoje policijskih djelatnika koji su udaljeni iz službe te kazao da policija treba dati primjer. 


Na novinarsko pitanje o tome da je Hrvatska liječnička komora kazala da se testiranja moraju “podebljati”, Markotić kaže da to i rade i da “dijagnostika nije samo staviti nešto u stroj pa izađe nalaz” nego da je “dijagnostika raditi test kod osoba čiji se klinički podaci znaju i ako ima simptome i ako je bila u kontaktu”. Navela je da su napravili ono što je ključno, a to je uspostavljanje dijagnostike i tako su mogli detektirati slučajeve i mogli su se identificirati kontakti tih osoba. “One kritične populacije poput zdravstvenih djelatnika se testira i to na dnevnoj bazi”, prenosi Net.hr.


Policija je najrigoroznija prema bilo kakvog protupravnog ponašanja u svojim redovima


Policija je najrigoroznija prema bilo kakvog protupravnog ponašanja u svojim redovima, komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović slučaj dvoje zagrebačkih policajaca koji su udaljeni iz službe, javlja Hina.


”Policija je institucija koja je najrigoroznija prema bilo kakvoj pojavi protupravnog ponašanja u svojim redovima, o čemu govori i broj disciplinskih postupaka koje je MUP pokrenuo i prije ove situacije”, kazao je u srijedu Božinović na redovnoj novinskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.


Božinović je ocijenio da policija radi u skladu sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima. ”Policijski službenik je taj koji svojim primjerom mora pokazivati kako se primjenjuje zakon”, zaključio je.


Zagrebačka policija udaljila je u srijedu iz službe policajca koji je vulgarno komentirao ponašanje građana i mjere protiv koronavirusa te policajku koja je nudila prijevoz zanemarujući odluke kriznog stožera.