Hrvatsko pravosuđe i poduzetništvo

Ukinuta presuda Horvatinčiću zbog smrti Talijana. Poduzetnika čeka novo suđenje

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Prema "srušenoj presudi", Horvatinčić je morao platiti 167.365 kuna sudskih troškova. Izražavam sućut i spreman sam se dogovoriti o obeštećenju, izjavio je optuženi, a potom i osuđeni poduzetnik prije početka procesa. Sud koji je Horvatinčića proglasio krivim kao olakotnu okolnost uzeo je Horvatinčićevo žaljenje, njegovu spremnost da plati odštetu, njegovu prethodnu neosuđivanost i zdravstvene probleme.



Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru, po žalbi Državnog odvjetništva Šibenik, odlučilo je ukinuti prvostupanjsku presudu poduzetniku Tomislavu Hporvatinčiću i slučaj vrattiti na ponovno suđenje.


Podsjetimo, Horvatinčić je osuđen na uvjetnu kaznu od 20 mjeseci zatvora, jer je 16. kolovoza 2011. godine izazvao pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro. Na njihovu jedrilicu, glsirajući brzinom od 26,3 čvora, Horvatinčić je naletio svojim gliserom.


Prema “srušenoj presudi”, Horvatinčić je morao platiti 167.365 kuna sudskih troškova. Izražavam sućut i spreman sam se dogovoriti o obeštećenju, izjavio je optuženi, a potom i osuđeni poduzetnik prije početka procesa. Sud koji je Horvatinčića proglasio krivim kao olakotnu okolnost uzeo je Horvatinčićevo žaljenje, njegovu spremnost da plati odštetu, njegovu prethodnu neosuđivanost i zdravstvene probleme na koje se žalio. Upravljanje brodovima pritom mu nije zabranjeno.


Šibensko državno odvjetništvo na ovu presudu uložilo je žalbu, koja je, kako vidimo, urodila plodom, zbog čega će se kontroverzni poduzetnik ponovno naći na sudu.