Pripreme za školu

Udžbenici u knjižare stižu krajem tjedna, roditelji moraju izdvojiti od 566 do dvije tisuće kuna

Sanja Gašpert

U riječkim knjižarama ne očekuju  gužve jer će  prodavati naručene pakete udžbenika, velik broj roditelja za svoju djecu naručuje i preko interneta, a  pogodnost je i to štu su prošle godine uvedena nova izdanja  koja vrijede još  tri godine pa će se mnogi odlučiti na kupovinu knjiga od bivših generacija



Školski udžbenici za osnovne i srednje škole u riječke knjižare stići će krajem ovog tjedna, iako većina knjižara udžbenike ima u prodaji tijekom cijele godine. Upravo je nabavka školskih udžbenika krajem ljeta najveći financijski udar na kućni budžet roditelja koji imaju učenike osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, međutim, ove će godine ta stavka ipak za snalažljivije biti nešto manja.



Kompleti udžbenika od 566 do gotovo 2.000 kuna


 Kompleti školskih udžbenika za osnovnu školu kreću se od 566 kuna, koliko su udžbenici za prvašiće, do 1.232 kune, koliko je potrebno izdvojiti za osmaše. Udžbenici za drugi razred osnovne škole stoje 590 kuna, za treći 588, za četvrti 623, za peti 1.025, šesti 1.248 te za sedmi razred 1.248 kuna. Još su skuplji kompleti udžbenika za srednjoškolce, pa tako oni za prvi razred gimnazijskog programa stoje najviše – čak 1.985 kuna, za drugi 1.741, treći 1.766 te četvrti razred 1.733 kune.





Naime, od prošle su godine uvedena nova i izmijenjena izdanja školskih udžbenika koja vrijede još sljedeće tri godine, tako da će biti moguće kupiti udžbenike po nižim i povoljnijim cijenama od bivših generacija ili u antikvarijatima. Također, dobro će proći i roditelji učenika u općinama i gradovima koji su za svoje osnovnoškolce i srednjoškolce osigurali besplatne udžbenike.


eKupi narudžba


 Posljednjih je godina sve popularnija kupnja udžbenika putem interneta, takozvana eKupi narudžba, preko koje je u posljednjih pet godina knjige naručilo više od 200 tisuća osoba. Roditelji su, očito, procijenili kako im je to najjednostavniji način, bez stajanja u redovima u knjižarama, s obzirom da udžbenike dobiju na kućnu adresu, imaju mogućnost obročnog plaćanja, kao i niz drugih pogodnosti, poput personaliziranih naljepnica, besplatnih okvira za knjige, poklon-bonova za određeni iznos, popusta na školski pribor i drugo.


U riječkim knjižarama još je uvijek mirno, bez onih poznatih gužvi koje počnu nekoliko dana prije nove školske godine, a intenziviraju se u prvim danima nastave. U knjižari V.B.Z. na riječkom Korzu imali su nekoliko stotina narudžbi za komplete školskih udžbenika za osnovnu, ali i srednju školu.


– Udžbenike očekujemo krajem ovog tjedna. Prodavat ćemo, dakle, samo naručene udžbenike. Ove smo godine imali nešto manje predbilježbi, što zbog mogućnosti da se kupe rabljeni udžbenici, ali i zbog činjenice da sve više roditelja naručuje knjige putem interneta – kaže Robert Šepac, voditelj V.B.Z.-a Rijeka.


Školska knjiga Rijeka svoje udžbenike u prodaji ima tijekom cijele godine, dok druge dobavljače dobiva periodično, sezonski.


– Dio školskih udžbenika koji su išli preko narudžbi već je stigao, tako da su neki paketi već gotovi, a sve bi se trebalo »iskristalizirati« do kraja ovog tjedna. Još uvijek primamo predbilježbe. Sama prodaja počela je, iako skromnije, već u lipnju. Za osnovnu školu se knjige dosta naručuju, dok se za srednju školu udžbenici kupuju uglavnom kada već počne nova školska godina, jer učenici tek dolaskom u školu najčešće dobivaju popis potrebnih udžbenika. Ove je godine situacija nešto drugačija jer će učenici moći koristiti i »stare« knjige, od prijašnjih generacija. Također, dosta se roditelja uključilo u internetsku prodaju, jer na taj način žele izbjeći gužve po knjižarama. Mi, ipak, naših kupaca i dalje imamo dovoljno. Što se tiče školskog pribora, puno torbi i pernica smo već prodali, a najveća potražnja bit će kada roditelji dođu po naručene udžbenike te kod nas onda obave i kupnju svega ostalog potrebnog za novu školsku godinu – ističu u riječkoj Školskoj knjizi.


Slobodna prodaja


Upit o narudžbama školskih udžbenika poslali smo i u Školsku knjigu Zagreb, a u odgovoru ističu kako Školska knjiga već duže vrijeme u prodaji ima udžbenike za osnovnu i srednju školu.



Najskuplje  torbe za prvašiće


Školske torbe najskuplje su za prvašiće, one anatomske, prilagođene njihovoj građi i dobi, a cijena im se kreće od 350 do 800 kuna, dok su ruksaci, namijenjeni starijim školarcima, od 150 do 600 kuna, ovisno o proizvođaču. Bilježnice su od 6 do 19 kuna, a pisanke od 2 do deset kuna. Pernice su od 20 kuna, koliko stoje one prazne, do 200 kuna, koliko su pune pernice, »na katove«. Što se tiče ostalog školskog pribora, olovaka, bojica, flomastera, cijene su od »svega par« do tridesetak kuna, ovisno o tome koliko je komada bojica, olovaka ili flomastera u kompletu. U pojedinim knjižarama uz kupljeni proizvod, drugi se nudi gratis, poput kupljenog ruksaka uz koji pernica ide besplatno, ili za punu pernicu, komplet bojica ide gratis, dok se za kupljenu likovnu mapu daruje popust na  likovni pribor. I ove su godine u ponudi  torbe s omiljenim likovima iz aktualnih animiranih filmova, za kojima uglavnom posežu upravo prvašići, kao i bilježnice s likovima svjetski poznatih nogometaša, koje kupuju oni malo stariji školarci. I trgovački centri počeli su intenzivno s prodajom školskog pribora, a cijene variraju te, kao i u knjižarama, ovise o proizvođaču, akcijama, popustima i drugom. No, tome treba pridodati i opremu za tjelesni odgoj, troškove učeničke marende, javnog prijevoza, osiguranja, kao i izvanškolskih aktivnosti.



–  Velik dio naslova držimo u slobodnoj prodaji i moguće ih je kupiti. Kao i svake godine, našim smo kupcima omogućili da ostave predbilježbe za koje smo se obvezali isporučiti knjige do početka školske godine. Primjerice, knjižara Školske knjige u Rijeci ima oko 1.300 predbilježbi. Vodeći računa o svojim vjernim kupcima i potvrđujući slogan »Do knjiga bez briga«, Školska knjiga je i ove godine omogućila obročno plaćanje do 12 rata, ističe Jelena Mandić-Mušćet, suradnica za odnose s javnošću Školske knjige Zagreb. Dodaje kako je Školska knjiga ove godine, tradicionalno, ponudila i vrijedne nagrade za sve koji obave kupnju školskog asortimana do 13. rujna u minimalnom iznosu od 300 kuna. Atraktivna glavna nagrada je tjedan dana učenja engleskog jezika u Londonu, na ljetnom tečaju za mlade (od 12 do 17 godina).


Nagrada vrijedna 16.000 kuna uključuje prijevoz zrakoplovom, smještaj u studentskoj rezidenciji u sklopu koledža, hranu, knjige i nastavni materijal, nadzor i brigu stručnog osoblja… Druga je nagrada Appleov iPad, a treća poklon-bon u iznosu od 2.000 kuna u knjižarama Školske knjige. Kupce očekuje i 80 vrijednih tjednih nagrada na svim prodajnim mjestima Školske knjige diljem Hrvatske.