Slučaj Madine

Udruge i odvjetnici upozorili na policijske pritiske s ciljem da se skrene odgovornost s istrage smrti djevojčice

Hina

Udruge »Are you Syrious« i Centar za mirovne studije (CMS) te odvjetničko društvo koje štiti prava izbjeglica prozvale su u srijedu Ministarstvo unutarnjih poslova i policiju da na njih vrše »neugodne pritiske« s ciljem da se skrene pozornost s istrage smrti afganistanske djevojčice Madine



ZAGREB Udruge »Are you Syrious« i Centar za mirovne studije (CMS) te odvjetničko društvo koje štiti prava izbjeglica prozvale su u srijedu Ministarstvo unutarnjih poslova i policiju da na njih vrše »neugodne pritiske« s ciljem da se skrene pozornost s istrage smrti afganistanske djevojčice Madine.


Pritisci se događaju već neko vrijeme, a posebice posljednja dva tjedna otkad je obitelj stradale djevojčice došla u Hrvatsku, rekao Gordan Bosanac iz CMS-a na konferenciji za novinare.


Madinina obitelj je, po tvrdnjama udruga, najmanje dvaput prognana iz Hrvatske, a u jednom od tih slučajeva poginula je djevojčica od posljedica naleta vlaka na pruzi Tovarnik – Šid, zbog čega je obitelj putem odvjetničkog tima iz Hrvatske podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih policajaca.




Odvjetnici Sanja Bezbradica Jelavić i Ivo Jelavić koji su također bili na konferenciji za novinare rekli su da im policija brani kontakt s Madininom obitelji unatoč punomoći koju im je obitelj prethodno dala nakon što ju je potpisala pred pet svjedoka u Šidu.


Jelavić kaže kako ne pamti da je MUP priječio kontakt između stranke u detenciji i izabranog odvjetnika. Zaključio je da se radi o pokušaja skretanja pozornosti i fokusa istrage s istraživanja odgovornosti policajaca na navodnu nepravilnosti vezanu za punomoć.


Odvjetnici su iznijeli još jedan slučaj koji smatraju pritiskom, a riječ je o pozivu »uznemirujućeg sadržaja« koji je stigao na mobitel Sanje Bezbradice Jelavić na dan kad je njihov ured podnio kaznenu prijavu protiv policajaca za smrt djevojčice iz nehaja.


Jelavić koji se javio na poziv rekao je da je nepoznata osoba tražila Sanju, a kad joj je rekao da se ne može javiti, osoba je pitala ‘odakle je ona’ čime se željelo aludirati na podrijetlo.Udruge su zabilježile pritisak i na svoje aktiviste, a riječ je o volonteru kojeg će policija prekršajno prijaviti zbog pomaganja Madininoj obitelji u ilegalnom prelasku granice.

Riječ je o volonteru kojeg je udruga poslala na teren nakon što joj je obitelj 21. ožujka javila da se nalazi na području Hrvatske i da treba njihovu pomoć. Iz udruge tvrde da su o svemu obavijestili policiju te se da volonter po dolasku na teren javio policajcima i dao iskaz, ali je dva tjedna kasnije dobio obavijest da će biti prijavljen.


Tanja Tadić iz udruge »Are you Syrious« upitala je kako je njihov volonter mogao pomagati u ilegalnom prelasku granice s obzirom da je čitavo vrijeme bio s policajcima. Ona smatra da im se policija osvećuje jer je prisustvo njihova volontera spriječilo novo protjerivanje te obitelji.


Gordan Bosanac iz CMS upozorio je da ih je policija pozvala na obavijesni razgovor nakon što su jučer najavili konferenciju za novinare u vezi policijskih pritisaka i zastrašivanja, što drži još jednim oblikom pritisaka na njihov rad.


»To su očigledni pritisci MUP-a na naš rad, na rad odvjetnika s jedinim ciljem da se što prije riješe obitelji iz Hrvatske i da se stane s postupkom koji je obitelj putem odvjetnice podigla protiv policije koja nas sad proganja zbog ubojstva iz nehaja djevojčice Madine«, rekao je Bosanac.


Policiju je prozvao jer je »u debelom sukobu interesa« i koristi pritisak kako bi odmaknula temu od onog što se dogodilo i tko je odgovoran za smrt djevojčice.Bosanac je najavio da će tražiti od saborskih odbora osnivanje istražnog povjerenstva dok će Europsku komisiju upozoriti da je ulazak Hrvatske u Schengen nespojiv s takvom policijskom praksom.