Zvijezda desnice

Udruga “Hrvatski križni put” odrekla se Brune Esih

Dražen Ciglenečki

Neće se pokolebati, ide »naprijed vođena srcem i dostojanstveno« – Bruna Esih / snimio   D. KOVAČEVIĆ

Neće se pokolebati, ide »naprijed vođena srcem i dostojanstveno« – Bruna Esih / snimio D. KOVAČEVIĆ

Tajnik udruge je Božo Vukušić koji je i predsjednik Počasnog bleiburškog voda kojem je pak Milan Bandić prije mjesec dana dodijelio prostorije u Zagrebu. Vukušić tvrdi da izlazak Esih iz »Hrvatskog križnog puta«, gdje je do lanjskih parlamentarnih izbora bila i predsjednica, s time nema veze



Šira javnost saznala je za Brunu Esih kad ju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svibnju 2015. odredila za svoju izaslanicu na komemoraciji na Bleiburgu. Tada se doznalo i da postoji udruga »Hrvatski križni put«, koje je Bruna Esih tada bila predsjednica. No, ona je prije dva tjedna, na zahtjev upravnog odbora, napustila udrugu. U listopadu prošle godine, kad je na HDZ-ovoj listi izabrana u Sabor, Bruna Esih podnijela je ostavku na mjesto predsjednice udruge, ali je željela ostati članica.


Međutim, nakon što su mediji počeli spekulirati da će se Bruna Esih kandidirati za gradonačelnicu Zagreba, vodstvo udruge zatražilo je od nje da se iščlani, što je ona 14. ožujka i učinila. Upravni odbor udruge »Hrvatski križni put« prihvatio je to prije četiri dana i jučer o tome izvijestio priopćenjem.



Politički angažman Brune Esih traje od jeseni prošle godine, a udruga nije tražila da ih napusti kad se na parlamentarnim izborima kandidirala na HDZ-ovoj listi. Upozorili smo predsjednika udruge Ivana Beljana na tu činjenicu.




– Ona je zbog toga dala ostavku na mjesto predsjednice. Mediji su, međutim, nastavili pisati o njezinom aktivizmu u udruzi, kao da to još traje i da je to u svrhu njezine kampanje. Kap koja je prelila čašu bio je tekst na portalu direktno.hr, u kojem je bilo dosta neistina o angažmanu i zaslugama Brune Esih za udrugu, a od kojeg se ona nije ogradila. Bili smo zato prinuđeni ovako reagirati – ističe Beljan. Prije odlaska Brune Esih, »Hrvatski križni put« imao je 21 člana.



Politički angažman


– Mi smo joj 5. ožujka uputili prijedlog da, zbog političkog angažmana, podnese ostavku na članstvo. To je isključivo bila naša i to jednoglasna odluka, nitko nije na nas sa strane utjecao – rekao nam je predsjednik udruge Ivan Beljan.


Glavni tajnik te udruge odnedavno je Božo Vukušić, koji istu dužnost obnaša i u Počasnom bleiburškom vodu. Toj udruzi gradska uprava na čelu s Milanom Bandićem dodijelila je prije mjesec dana prostorije u Zagrebu, ali Vukušić tvrdi da izlazak Brune Esih iz »Hrvatskog križnog puta« nema veze s tim.


– Nije ovo zbog toga što se ona kandidira protiv Bandića. S Brunom Esih je i Počasni bleiburški vod 26. listopada prošle godine raskinuo svaku suradnju. Ne želim govoriti o razlozima, ali u oba slučaja odluke su bile jednoglasne – kazao nam je Vukušić.


Dakle, po svemu sudeći, Bruna Esih zbog nečeg se jako zamjerila Vukušiću te su dvije udruge u kojima on vodi glavnu riječ, a koje se bave stradanjem Hrvata neposredno po završetku Drugog svjetskog rata, istisnule novu zvijezdu političke desnice.


Podvale i podmetanja


Njoj to nije lako palo, ali zasad se suzdržava od sukoba.


– U toj sam udruzi bila od 2004. Napisala sam i njezin program, a od 2012. do 2016. bila sam i predsjednica i u tom je razdoblju udruga i prepoznata u javnosti. S obzirom da sam izabrana za saborsku zastupnicu, podnijela sam ostavku na mjesto predsjednice kako me se ne bi poistovjećivalo u te dvije uloge, ali nisam smatrala potrebnim dodatno se ograđivati od udruge. Pa mnogo je zastupnika u nekim civilnim udrugama. Međutim, moja kandidatura za gradonačelnicu bila im je povod da traže da izađem iz udruge. Nekome smetam, ne znam koje su to strukture, tko stoji iza toga, ali ne želim ulaziti u sukobe – naglašava Bruna Esih.


Kaže da i dalje očekuje »podvale i podmetanja«, ali poručuje da neće odustati od sudjelovanja na lokalnim izborima.


– Neće me pokolebati, idem naprijed vođena srcem i dostojanstveno – zaključuje Bruna Esih.