Prikupljanje potpisa u utorak i srijedu na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Udruga David najavljuje peticiju kojom traži oporezivanje Crkve

Hina

U toj udruzi ističu kako je Katolička crkva izuzetno bogata, da njena cjelokupna svjetska imovina iznosi više tisuća milijardi eura, a u Hrvatskoj nekoliko milijardi eura, pri čemu samo vrijednost nekretnina iznosi nekoliko milijuna eura



David u priopćenju navodi kako će u utorak i srijedu 21. i 22. svibnja na zagrebačkom Cvjetnom trgu postaviti štand na kojemu će se od 10 do 18 sati potpisivati peticija, koju najavljuju poslati Vladi, Hrvatskom saboru i Ministarstvu financija.


U toj udruzi ističu kako je Katolička crkva izuzetno bogata, da njena cjelokupna svjetska imovina iznosi više tisuća milijardi eura, a u Hrvatskoj nekoliko milijardi eura, pri čemu samo vrijednost nekretnina iznosi nekoliko milijuna eura.


Napominju i kako godišnje Crkva iz državnog proračuna dobiva oko milijardu kuna, a oslobođena je mnogih poreza koje moraju plaćati građani i drugi poslovni subjekti, s obzirom na njezinu vjersku djelatnost koja se ubraja u neprofitnu. “Mislimo da je u sferi Katoličke crkve sva crkvena djelatnost dobitna (profit) jer je namijenjena za pridobivanje članova i sredstava za svoj rad”, navode u Davidu.




Ističu kako je postojanje cjelokupne djelatnosti Katoličke crkve, dakle i dobrotvorne, školske i klasično vjerske, namijenjeno širenju vjere, što je i dužnost svakog katolika. “Zato je pravedno da se čitava crkvena aktivnost, uključujući sve nekretnine, u cijelosti oporezuje, posebno zbog toga što je Katolička crkva izuzetno bogata te je u mogućnosti s lakoćom platiti porez. Tražimo i da u ovoj privredno-financijskoj krizi bogati nose veći dio od siromašnijih – Katolička crkva dakako spada u razred jako bogatih”, poručuju u udruzi.


Nedopustivim ocjenuju da Hrvatska u 21. stoljeću Crkvi i svećenicima ne propisuje sve poreze kao što to čini za druge pravne i fizičke osobe, već joj “poreznim privilegijama omogućava daljnje bogaćenje”.


“To je očito kršenje članka 41. Ustava koji govori o jednakosti pred zakonom. Pored toga je čitavo crkveno djelovanje u povijesti opterećeno ideologijom koja je stalna i najveća kočnica u razvoju društava u svijetu, zbog čega i ima najveći udio u svjetskim krizama”, kažu u Davidu.


Zbog svega navedenog traže da država Katoličkoj crkvi oporezuje uplate za mise, pogrebe i druge vjerske obrede kao i druge dobrovoljne doprinose, sve nekretnine crkvenih pravnih osoba, njihovo neprofitno djelovanje kao i sve drugo što vrijedi i za druge pravne subjekte koji su dužni plaćati porez. Traže i da se crkvene pravne osobe obveže da financijskim službama prijavljuju obračun dohotka, izdataka te dobiti, kao i da se kontrolira njihovo financijsko-privredno poslovanje. Traže da se sve to odnosi i na druge vjerske zajednice.