Potpisali ugovor

Udruga Are You Syrious vraća se u Porin: ‘Ponovno ćemo pomagati djeci’

Portal Novilist.hr

Foto Are You Syrious

Foto Are You Syrious



Udruga Are You Syrious (AYS) koja se bavi pružanjem humanitarne i integracijske pomoći, te informiranjem javnosti o problemima migranata, nakon devet mjeseci čekanja potpisala je ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova koji udruzi omogućava nastavak volontiranja u prihvatilištu za tražitelje azila Porin u Zagrebu.


Potpisivanje ugovora dogodilo se nakon sastanka s državnom tajnicom Terezijom Gras, koja je, kažu u udruzi, “prepoznala važnu ulogu udruge AYS u integraciji najmlađih stanovnika Porina u hrvatsko društvo”.


U AYS-u kažu da su i tražitelji azila i volonteri jako sretni zbog nastavka rada s djecom u Prihvatilištu.




“Imamo mnogo za nadoknaditi. Naši volonteri u protekle tri godine djeci iz Porina održali su oko pet tisuća sati grupnih i individualnih instrukcija i medijacija. Zbog problema s produženjem ugovora djeca su sredinom 2019. doživjela zastoj u učenju i zato nam je jako drago što je početkom nove školske godine započeo je i novi ciklus rada AYS-a s djecom.


Naše aktivnosti i dalje će se odvijati u učionici u prizemlju Porina koju je udruga uredila vlastitim sredstvima. Zahvaljujući novcu iz europskih fondova, Ministarstvo sada obnavlja i ostatak objekta, što će doprinijeti dostojanstvenijem životu naših korisnika”, rekla je Tajana Tadić, projektna voditeljica udruge Are You Syrious.


Volonteri AYS-a educirani su stručnjaci, učitelji i profesori, psiholozi, pedagozi, te studentipedagoških i srodnih zanimanja. Oni djecu uče hrvatski jezik, pripremaju ih za ulazak u školski sustav, te im svakodnevno pružaju besplatne instrukcije i pomoć u pisanju zadaća. U slobodno vrijeme vode ih na izlete, kreativne radionice te druge aktivnosti izvan centra Porin, koje im pružaju priliku za neopterećenisusret s domicilnim vršnjacima.


“Udruga već godinama uspješno provodi program Veliki brat / Velika sestra u kojem svakom djetetu ili obitelji pridružujemo volontera koji zbog jezičnih i drugih barijera služi kao most između škole i obitelji, te im pomaže u svim aspektima integracije.


Radi se o programu koji se često među stručnjacima ističe kaodobra praksa, a nastao je upravo na temelju iskustva rada s djecom u Porinu”, dodala je Anamaria Macanović, koja u udruzi AYS koordinira integracijske programe i aktivnosti s djecom.


U udruzi su, kažu, svjesni da predstavnici nevladinog sektora i državnih institucija teško uspostavljaju dijalog oko poštivanja ljudskih prava izbjeglica na hrvatskim granicama i drugih gorućih pitanja, ali to se ne smije odraziti na mogućnost volonterskog pružanja pomoći najranjivijima.


“Uloga Ministarstva unutarnjih poslova je zaštita svih građana RH, ali i drugih koji se nalaze na tlu naše zemlje, u skladu s hrvatskim zakonima i međunarodnim propisima. Uloga civilnog društva je da upozorava na probleme i bude korektiv u zaštiti ljudskih prava, dakako također u okvirima zakona načijem poštivanju inzistiramo.


Drago nam je što se obje strane slažu da se naše vrijednosne razlike neće prelamati preko djece kao naših najranjivijih korisnika, čija dobrobit svima mora biti u prvom planu”, rekla je Tajana Tadić,


Doodaje kako je suradnja MUP-a i AYS-a unutar Porina već dugo temeljena naodnosu međusobnog poštovanja i povjerenja. Iako im je ugovor produljen samo do kraja tekućeg polugodišta, u AYS-u se nadaju i očekuju njegovonovo produljenje u korist naših najmlađih novih sugrađana i njihovih obitelji.