Sreća u nesreći

Učenici kojima je u Švicarskoj izgorio autobus stigli u Split pa ispričali detalje: ”Bilo je malo panike…”

Hina

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Jedan učenik rekao je da je čuo udarac sa zadnjeg dijela autobusa gdje se on nalazio. »Spavao sam. Moj prijatelj i ja smo bili prvi na udaru s obzirom da smo sjedili tamo gdje se čuo udar koji nas je probudio. U početku smo mislili da smo gumom udarili u kraj ceste, a onda smo shvatili da je najvjerojatnije riječ o motoru

 Splitski učenici i njihovi profesori kojima se u subotu poslijepodne u Švicarskoj tijekom vožnje zapalio autobus dok su se sa skijanja vraćali u Hrvatsku, u nedjelju su nešto prije 17 sati autobusom grupacije »Arriva» sretno doputovali u Split. Autobus koji je izgorio u požaru bio je star osam godina, visoke je turističke klase, u sastavu je voznog parka Arrive tri godine i zadovoljava sve zakonske standarde, a uz to je detaljno pregledan na redovnom tehničkom pregledu 18. prosinca, rekao je novinarima Joško Pulišelić iz »Arrive«. Istaknuo je da su oni sustav s više od 600 autobusa u Hrvatskoj te godišnje prevaljuju 47 milijuna kilometara u 11,7 milijuna poduzetih različitih individualnih ili grupnih putovanja. »Sretni smo što su se svi izvukli živi i zdravi i to je najvažnije od svega«, rekao je Pulišelić.Kad je riječ o odšteti, kazao je da svi koji imaju bilo kakav zahtjev to trebaju argumentirati i uputiti na njihovu mail adresu, te će im biti ispunjeni prema pravilima struke. Direktor putničke agencije koja je organizirala put u Švicarsku »Collegium putovanja« Matej Raguzin novinarima je objasnio da su djeca bila na festivalu, organiziranom u četiri doline, na koji je išlo 27 autobusa iz cijele Hrvatske.»Najbitnije je da nitko nije ozlijeđen, zahvaljujući brzoj reakciji vozača i profesora svi su učenici na vrijeme izišli iz autobusa. Još uvijek nisu utvrđeni uzroci požara. U autobusu je bilo 52 putnika od čega dva vozača, dva profesora i ostalo učenici«, kazao je Raguzin. Učenica Ela Čikeš rekla je da je umorna jer su u autobusu proveli ukupno 32 sata. U vrijeme nesreće većina učenika je spavala, u jednom trenutku čulo se nešto ispod autobusa, netko je viknuo vatra, pa smo svi istrčali iz autobusa koji je vrlo brzo planuo i izgorio, ispričala je Čikeš.Jedan učenik rekao je da je čuo udarac sa zadnjeg dijela autobusa gdje se on nalazio. »Spavao sam. Moj prijatelj i ja smo bili prvi na udaru s obzirom da smo sjedili tamo gdje se čuo udar koji nas je probudio. U početku smo mislili da smo gumom udarili u kraj ceste, a onda smo shvatili da je najvjerojatnije riječ o motoru. Bilo je malo panike u autobusu, ali smo se onda smirili i brzo izašli vani«, rekao je. Dijana Jakovčević koja je na autobusni kolodvor došla po svoju kći ispričala je novinarima da je za požar saznala preko grupe na društvenoj mreži gdje je jedan roditelj napisao da se autobus njihove djece upravo zapalio i izgorio. »Odmah sam je nazvala, rekla mi je da je dobro i da se ne nerviram pa mi je bilo lakše. Još mi je rekla da su svi dobro, da su uspjeli svi izići iz autobusa na vrijeme i da joj je sve izgorjelo, a ja sam joj odgovorila da je bitno da su se svi ostali spasili«, kazala je.Zbog požara u kojem je autobus u cijelosti izgorio, bez dokumenata ostalo je 25 učenika, bez skijaške opreme petnaestak putnika, a bez putnih torbi njih troje, rekao je voditelj puta Gordan Drašinac.

Autobus je planuo u subotu nešto poslije 13 sati u švicarskom tunelu Schallberg u mjestu Ried-Brigue, no iako je vozilo potpuno izgorjelo nije bilo ozlijeđenih. U njemu se nalazilo 52 putnika od čega je bilo 48 srednjoškolaca koji su u Švicarskoj bili na skijanju od 4. siječnja. Još se pouzdano ne zna koji je uzrok vatre na autobusu, no prava je sreća što u požaru nije bilo ljudskih žrtava.