Pad rejtinga

UZBUNA U SDP-u “Pred nama je šest ključnih mjeseci, trebaju nam krizne mjere i to odmah”

Tihana Tomičić

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Ako na kraju proljetnog zasjedanja Sabora ne bude sadašnji loš trend preokrenut i rejting vraćen na brojčane vrijednosti što bliže HDZ-u, to će biti znak da aktualno vodstvo nije u stanju voditi SDP prema pobjedi na sljedećim izborima, zaključuje Jovanović



RIJEKA – Najnovije istraživanje Crobarometra koje je za prosinac 2017. objavila Nova TV, a u kojem je SDP pao za gotovo 5 posto u zadnjih par mjeseci i sada je na svega 18,9 posto podrške građana, frapirao je SDP-ovce. Iako je istraživanje objavljeno na Božić, telefoni su se užarili, kao i društvene mreže, i pitanje je koliko će dugo predsjednik stranke Davor Bernardić izdržati ovaj pritisak na čelu SDP-a.


Prvi je na twitteru reagirao član Predsjedništva Bojan Glavašević, koji je napisao: »Nakon Božića, svi mi u vodstvu SDP-a Hrvatske trebamo se suočiti s nekim neugodnim istinama i odlukama. Ima nas koji smo to učinili još davno. Izabran sam da se borim za progresivnu, europsku Hrvatsku. Svi koji su mi dali povjerenje trebaju znati da ne namjeravam odustati«, a mnogi su tu njegovu izjavu shvatili kao najavu moguće predsjedničke kandidature u stranci.


Daleko od građana


Zastupnik Mirando Mrsić, kao i obično, otvoreno govori i o krizi u stranci koja je u »slobodnom padu« te poziva Predsjedništvo i Glavni odbor da se pod hitno sastanu i odrede se prema ovom mizernom rezultatu i povuku korake, jer će sredina siječnja biti već prekasna za reakciju.




– Ovo zvoni na uzbunu. Popularnost pada, članovi ignoriraju stranku, neki čak i odlaze, to se vidi po izlaznosti na unutarstranačke izbore. Taj pad popularnosti će akcelerirati procese i kad bude previše onih koji su otišli, SDP će dobiti alternativu. Iz tog razloga ni Predsjedništvo ni Glavni odbor nemaju više vremena. SDP treba programsko i političko redefiniranje i kadrovsku obnovu, i treba prestati tražiti krivca. Jedni misle da je kriv Ibler, a drugi krive one prije, a nekima su krivi svi – to ne vodi nikuda, kaže Mrsić. Po njemu, greška je SDP-a što nema sustavnih politika, stranka se nikako ne uspijeva približiti građanima, a pritom se previše kopira Živi zid.



HDZ godinu završava kao što ju je i počeo – s potporom od gotovo trećine birača. Cijele godine rejting stranke kretao se od 31 do 35 posto, a u prosincu je uz tu stranku 31,9 posto ispitanika. SDP je trenutačno na 18,9 posto potpore birača i već treći mjesec je popularnost te stranke u padu kod ispitanika. U samo dva mjeseca stranka je izgubila 4,5 posto potpore birača, a još je gori podatak da je to i najlošiji rejting stranke u zadnje tri godine. SDP je lošije stajao samo u studenom 2014. kada je mogao računati na potporu od 17,5 posto.


Živi zid zato može biti zadovoljan godinom koju završava s potporom od 12,4 posto. Za tu je stranku to već peti mjesec uzastopnog rasta potpore među biračima. Most odavno ne može računati na to da je treća opcija. 2017. završava s potporom od 7,3 posto.



– Očito da predsjednik Bernardić treba promijeniti način na koji komunicira s javnošću, do koje ne dopire. Ali nije sve ni njegova krivnja. Odgovornost mora preuzeti Predsjedništvo, smatra Mrsić.


Krokodilske suze


Riječki zastupnik Željko Jovanović ukazuje pak na opterećenje unutarnjim sukobima u SDP-u, zbog čega građani sve manje vjeruju SDP-ovcima:


– Nisam rob anketa, one mogu zavarati, najbolji primjer je bio bivši predsjednik Ivo Josipović čija je anketna popularnost bila lažna garancija sigurnog drugog mandata. Ipak, aktualne ankete i pad rejtinga SDP-a moraju nas sve zabrinuti. Ali jednako tako, reakcije dijela kolega koje sebe guraju kao kvazi-mesije i spasitelje SDP-a, uz zabrinutost zbog aktualnog rejtinga, dodatno me rastužuju jer takve lažne mesijanske poruke, u pravilu bez imena i prezimena, kao i njihove krokodilske suze govore da dijelu SDP-ovih viđenijih političara ni SDP ni socijaldemokracija nisu na prvom mjestu, nego prije svega njihove osobne ambicije, kaže Jovanović.


Po njemu, ako je u svim anketama najpopularniji političar »nitko«, a sve mu je bliži demagoško-populistički »netko«, onda je to ujedno i nedvojben dokaz potpunog gubitka vjerodostojnosti Vlade, Hrvatskog sabora i oporbe, a time i politike u cjelini. Ali to je i izazov i šansa za SDP, kaže on.


– Prema tome, Bernardić sa svojim najužim timom, te Predsjedništvom u cjelini, nema sve vrijeme ovog svijeta da iz krize izađe kao pobjednik i lider kojeg javnost prepoznaje. Smatram da je pred nama šest presudnih mjeseci i da u tom periodu Bernardić i vodstvo SDP-a moraju kriznim upravljanjem pokazati i dokazati da mogu biti brana i nesavladiva tvrđava u borbi protiv nazadnjačkih snaga, katotalibanskih kozervativaca, HNS-ovih izdajica koji su prevarili biračko tijelo za nekoliko fotelja i glavni su čuvari Plenkovića.


Bernardić i Predsjedništvo moraju odmah, bez dana odlaganja, jasno odrediti šestomjesečne ciljeve, utvrditi strateške prioritete, akcijske planove, nositelje i indikatore uspješnosti te zajedno s klubom zastupnika u Saboru, ali i stranačkom vojskom na terenu promovirati i komunicirati te politike i nuditi rješnja koje će građani prepoznati i prihvatiti.


Ako na kraju proljetnog zasjedanja Sabora ne bude sadašnji loš trend preokrenut i rejting vraćen na brojčane vrijednosti što bliže HDZ-u, to će biti znak da aktualno vodstvo nije u stanju voditi SDP prema pobjedi na sljedećim izborima, zaključuje Jovanović.


Jučer smo kontaktirali i vrh stranke, ali nitko nije želio komentirati istraživanje.