Pad procijepljenosti

UPOZORENJE EPIDEMIOLOGA Hrvatskoj prijete epidemije ospica, hripavca, rubele, zaušnjaka

Ljerka Bratonja Martinović

Najveći je pad zabilježen kod cijepljenja u drugoj godini života, kad djeca prema kalendaru cijepljenja primaju primarno cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubele (MPR) te se docjepljuju protiv difterije, tetanusa i hripavca (dTpa)



ZAGREB Trend pada broja cijepljene djece u 2017. godini nastavio je silaznom putanjom, koja se bilježi već pet-šest posljednjih godina. Zbog kontinuiranog pada cijepnih obuhvata, upozoravaju epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), ozbiljno je ugrožena razina kolektivnog imuniteta, prvenstveno kod djece predškolske dobi u Hrvatskoj.


Upozorenje HZJZ-a zabrinjavajuće je i ne ostavlja prostora dvojbi: ako se pod hitno ne zaustavi trend pada cijepnih obuhvata, u skoroj budućnosti možemo očekivati epidemije ospica, rubele, hripavca i mumpsa, otprilike tim redoslijedom.


Pada obuhvat


Prema izvješću HZJZ-a za 2017. godinu, lani je nastavljen pad postotka djece cijepljene protiv zaraznih bolesti, koji se uočava zadnjih šest godina. Najveći je pad zabilježen kod cijepljenja u drugoj godini života, kad djeca prema kalendaru cijepljenja primaju primarno cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubele (MPR) te se docjepljuju protiv difterije, tetanusa i hripavca (dTpa). Do pada dolazi i u drugom docjepljivanju protiv difterije, tetanusa i hripavca, u dobi od pet godina. Kako se u velikoj većini cijepljenja koristi kombinirano cjepivo DTPa-IPV-hepB-Hib, koje uključuje i cjepivo protiv dječje paralize, obuhvat djece cijepljene protiv ove teške zarazne bolesti pada jednakim tempom.




Obuhvat djece u drugoj dTpa revakcinaciji na razini Hrvatske iznosi 85,6 posto, no razlike među županijama vrlo su velike, od 41,7 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji do 97,4 posto u Virovitičko-podravskoj županiji. I procijepljenost protiv ospica, koje u susjednoj Srbiji i dalje odnose dječje živote, sve je lošija. U prvom cijepljenju MPR cjepivom lani je cijepljeno 89 posto djece, što je nastavak trenda pada. Kako navode u HZJZ-u, 2016. godine je nakon 20 godina visokih cijepnih obuhvata procijepljenost protiv ospica je prvi put pala ispod 90 posto. Tako smo se praktički vratili u ratne godine, odnosno razinu iz 1994. godine, kad se protiv ospica cijepilo 89,9 posto djece.


Velika opasnost


Unatoč tom trendu, školska su djeca, kažu u HZJZ-u, još uvijek dobro zaštićena od ospica, rubele i mumpsa. Međutim, kod djece predškolske dobi iz godine u godinu povećava se udio osjetljivih zbog necijepljenja, što predstavlja realnu opasnost od izbijanja epidemije, pogotovo u županijama s najnižim obuhvatima – Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj. I unutar županija postoje razlike, pa je tako u Splitsko-dalmatinskoj županiji velika razlika između 53 posto cijepljene djece u Hvaru ili 100 posto cijepljenih u Visu, a u Dubrovačko-neretvanskoj od 40,8 posto cijepljenih u Dubrovniku do njih 80,5 posto u Metkoviću. U Rijeci je protiv ospica cijepljeno 78,3 posto djece, manje nego godinu ranije, u Splitu 78 posto, a u Osijeku 80,7 posto. Cijepljenja u osnovnoj školi uglavnom su na prihvatljivo visokoj razini, a jedino cijepljenje koje ne pokazuje zamjetan trend pada na razini Hrvatske je BCG koje se provodi u rodilištima.