Preslaguju se kandidati

UNUTARSTRANAČKI IZBORI Milijan Brkić će biti kandidat za potpredsjednika HDZ-a

Dražen Ciglenečki

Stavove će artikulirati »kada za to dođe vrijeme« - Milijan Brkić / Foto ROBERT ANIC/PIXSELL

Stavove će artikulirati »kada za to dođe vrijeme« - Milijan Brkić / Foto ROBERT ANIC/PIXSELL

Činjenica je da moramo »dite vratiti materi«, HDZ moramo vratiti članstvu. Svi naši članovi moraju biti važni da bismo pobijedili na parlamentarnim izborima, rekao je Brkić nakon koalicijskog sastanka



ZAGREB  Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kandidirat će se za potpredsjednika stranke. On to još ne komunicira javno, jučer je izjavio da će svoje stavove artikulirati »kada za to dođe vrijeme«, ali saznali smo da je odlučio da se ovaj put natječe za dužnost koja je u stranačkoj hijerarhiji niža od one koju obnaša četiri godine. Bez Brkićeve suglasnosti, Andrej Plenković 2016. vjerojatno ne bi postao predsjednik HDZ-a, ali su se njih dvojica kasnije razišli. Brkić je bio marginaliziran u stranci, na rubu političke eliminacije, međutim, reaktivirao se nakon što ga je USKOK oslobodio sumnje da je nezakonito čitao sms poruke i e-mailove nekoliko osoba. I sada ide u izbore s namjerom da se održi u vodstvu HDZ-a, a jasno je da nije Plenkovićev podržavatelj.


– Činjenica je da je HDZ zadnja dva puta izbore izgubio. Činjenica je da su nam birači, naši članovi poslali poruku. Činjenica je da moramo »dite vratiti materi«, HDZ moramo vratiti članstvu. Svi naši članovi moraju biti važni da bismo pobijedili na parlamentarnim izborima, rekao je Brkić novinarima po završetku koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.


Pobjednički put


Te je svoje osnovne teze o budućnosti HDZ-a još malo varirao.




– Moramo u našu politiku vratiti emociju i moramo HDZ vratiti na onaj put koji je pobjednički. A to ćemo napraviti uz mudru, pametnu politiku, tako da uključimo sve potencijale unutar stranke, da svi članovi budu bitni i važni i da zajedno, spremni, budemo pripravni za parlametarne izbore, kazao je Plenkovićev nominalni zamjenik.


Slično je proteklih dana govorio kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač, ali Brkić se nije želio svrstati u blok u kojem su još i Ivan Penava i Davor Ivo Stier. Novinari su ga pitali je li on u »timu alternative«, a on je odgovorio da u »HDZ-u nema alternativa«.


– U HDZ-u je jedan HDZ, jedno je članstvo, a na unutarstranačkim izborima pobijedit će oni koji će ponuditi politike koje će biti pobjedničke, okupljajuće, objasnio je Brkić.


Možda se on neće formalno pridružiti Kovaču, Penavi i Stieru nego će zadržati određenu samostalnost i tako si povećati šanse na izborima. Ali, to što se neće kandidirati za zamjenika predsjednika i neće konkurirati Penavi sugerira da se koordinira s njima. Inače, premda je zamjenik predsjednika HDZ-a po rangu viši nego potpredsjednik, zapravo nema neke značajne razlike između tih dviju dužnosti. I zamjenik i potpredsjednik formacijski pripadaju užem Predsjedništvu. Stoga Brkićev status u HDZ-u, ako bude izabran za potpredsjednika, ne bi bio slabiji nego što je to sada.


Plenkovićev tabor se također ekipira. Dio njemu naklonjenih HDZ-ovaca smatra da bi za Plenkovića možda najbolje bilo da ide na izbore sam, da nikoga posebno ne podržava za pozicije u stranci niže od predsjedničke. No, on procjenjuje da se treba natjecati sa svojim timom i na taj način pokušati da u novom sastavu Predsjedništva bude što manje članova koji se zalažu za drukčiji HDZ.



U subotu će se održati sjednica Predsjedništva i Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a, na kojoj će se raspravljati o tome hoće li oni podržati neke kandidate u unutarstranačkim izborima. Pritom će im podloga za odlučivanje biti rezultati ankete koja je proteklih dana o ovoj temi provedena među pripadnicima Mladeži. Svi su oni dobili obrasce u kojima su se trebali izjasniti jesu li za to da Mladež podrži javno pojedine kandidate za najviše dužnosti u HDZ-u ili da ostane neutralna. Predsjednik Mladeži Ivan Vidiš rekao nam je da su željeli konzultirati što širi krug članica i članova. »Mladež će, kao i dosada, biti ona organizacija koja prihvaća i unapređuje svaki oblik unutarstranačke demokracije. Cilj svega je da nas svi ovi procesi ojačaju i pripreme za izazove koji predstoje, a u kojima su najveća očekivanja upravo na strani Mladeži HDZ-a«, ističe Vidiš.



Tako će, izvjesno je, Plenkovićev kandidat za zamjenika predsjednika stranke biti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. U kombinaciji je bio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji nije za to bio previše zainteresiran, valjda svjestan da u izbornu utrku za zamjenika predsjednika kao favorit ulazi vukovarski gradonačelnik Penava. Odabir je u konačnici pao na Medveda, koji to možda, kao ministar, i nije mogao odbiti. Medved nije jučer htio potvrditi da je on taj, ali iz njegovih opreznih izjava može se zaključiti da je to upravo tako.


– Konzultiramo se, razgovaramo, budimo strpljivi još nekoliko dana. Ali, kako god bilo, ja izbjegavam termin protukandidat. Ovo nisu parlamentarni izbori, mi smo svi u HDZ-u kolege. Penava je moj kolega. Surađivat ćemo svi i nakon izbora, neovisno o tome što članstvo odluči. Ciljevi nam svima moraju biti isti, rekao nam je ministar Medved.


»Nema obračuna«


Priznao je da je Penava ozbiljan kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a.


– Naravno da je ozbiljan kandidat, to je nesporno. Neozbiljnih niti neće biti s obzirom na to da su u pitanju najviše dužnosti u HDZ-u. Kao potencijalni, mogući kandidat, očekujem još kandidata kad se raspišu izbori, to bi bilo samo dobro za našu stranku. Ja bih predstavio svoje prioritete, najavio na što bih stavio težište ako budem izabran, sve u okviru programa HDZ-a, a odluka čiji je koncept bolji bit će na članovima. Nema tu sukoba, kamoli obračuna, naglašava Medved.


On se, kaže, HDZ-u priključio već 1990., a napustio ga je 2000., kad je djelatnim vojnim osobama zakonom zabranjemo da budu članovi političkih stranaka. Članstvo je obnovio 2012., nakon što se umirovio. Ušao je u HDZ-ov Odbor za domovinsku sigurnost, ali dosad nije obnašao neke stranačke dužnosti.