Pitanje migranata

UNHCR pozvao Hrvatsku da za predsjedanja EU-om unaprijedi zaštitu izbjeglica

Hina

Foto  Jurica Galoic/PIXSELL

Foto Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatsko i njemačko predsjedanje EU-om 2020. prilika su da se unaprijedi zaštita izbjeglica, prvenstveno reformom sustava azila i većom podrškom zemljama u kojima se nalazi većina izbjeglica, poručila je u četvrtak UN-ova agencija za izbjeglice povodom početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a



BRUXELLES Hrvatsko i njemačko predsjedanje EU-om 2020. prilika su da se unaprijedi zaštita izbjeglica, prvenstveno reformom sustava azila i većom podrškom zemljama u kojima se nalazi većina izbjeglica, poručila je u četvrtak UN-ova agencija za izbjeglice povodom početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.


Navedena predsjedanja i predviđeni Pakt o migracijama i azilu predstavljaju jedinstvene prilike za bolju zaštitu prisilno raseljenih osoba i osoba bez državljanstva u Europi i izvan nje, kao i za podršku državama koje primaju izbjeglice, ocjenjuje UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR) u u svojim preporukama za hrvatsko i njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije (EU) 2020.godine.


«Ulaskom u novo desetljeće, i gradeći na uspjehu Globalnog izbjegličkog foruma, EU tijekom nadolazećih predsjedanja može 2020. učiniti godinom promjena za snažniju zaštitu izbjeglica«, ističe Gonzalo Vargas Llosa, UNHCR-ov regionalni predstavnik za odnose s EU-om, navodi se u priopćenju UN-ove agencije.




UNHCR u svojim preporukama predlaže realizaciju održive reforme sustava azila unutar EU i revitalizaciju financijske podrške zemljama koje pružaju utočište izbjeglicama izvan EU-a.


Države EU-a trebaju podijeliti odgovornost sa članicama koje se nose s neproporcionalno velikim brojem zahtjeva za azilom kako bi se osigurao istinski zajednički i održiv sustav azila, ocjenjuje UNHCR te poziva države predsjedateljice da »nastave rad na učinkovitim mehanizmima solidarnosti, uključujući kroz programe premještanja dajući prednosti očuvanju jedinstva obitelji«.


Treba uspostaviti pravične i brze azilne postupke kako bi se brzo moglo utvrditi kome je potrebna međunarodna zaštita, a kome nije. Osobama koje udovoljavaju uvjetima za odobravanje zaštite treba u kratkom roku dodijeliti status i pružiti im podršku u integraciji, a onim osobama koje ne udovoljavaju uvjetima za niti jedan oblik zaštite treba pomoći oko povratka, stoji u priopćenju UN-ove agencije.


UNHCR poručuje da je spreman nastaviti suradnju s institucijama i agencijama EU-a u razvoju »osjetljivog upravljanja zaštitom granica, pravednim i učinkovitim postupcima odobravanja azila (…), osiguravanju konzistentnog regionalnog pristupa registraciji, jačanju temeljnih prava i usluga te širenje mogućnosti integracije«.


Pretpristupni procesi pružaju prilike da se zemljama zapadnog Balkana pomogne i daljnjem razvoju njihovih sustava davanja azila, napominje se u preporukama.


Budući da se 85 posto izbjeglica nalazi u susjednim zemljama i zemljama u razvoju, a ne u EU-u, potrebna je i dodatna financijska pomoć tim zemljama, upozorava UNHCR i predlaže da »zemlje predsjedateljice osiguraju povećano i raznolikije financiranje, uključujući financiranje razvojne suradnje, kako bi se dodatno pomoglo zemljama koje pružaju zaštitu velikom broju izbjeglica i izbjeglicama da ponovno izgrade svoje živote«.


Donošenje novog proračuna EU-a (Višegodišnjog financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027.) ključna je prilika za EU da pokaže globalnu solidarnost s prisilno raseljenim osobama i zemljama u kojima se nalaze, napominje UN-ova agencija i u zaključku poručuje da je spremna »podržati hrvatsko i njemačko predsjedanje, EU i njezine države članice u njihovim naporima za veću solidarnosti sa izbjeglicama i državama u kojima se nalaze – unutar EU i diljem svijeta«.