Pilot projekt

UMJESTO POSKUPLJENJA – SNIŽENJE Otočne karte vikendom 20 posto jeftinije

Darko Pajić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Agencija je usvojila preporuku brodarima na trajektnim linijama o smanjenju cijene karata za 20 posto u dane vikenda, odnosno od petka do nedjelje, a ta mjera trebala bi potrajati dva mjeseca



RIJEKA Iako je Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila kako će se od 1. siječnja iduće godine početi primjenjivati usklađivanje cijena karata na način da visina popusta za povlaštene otočne karte može iznositi najviše do 50 posto od sezonske cijene karte, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture reagiralo je promtno naputkom da se odgodi usklađivanje cijena sve dok se ne usvoji nova zakonska regulativa, a to se očekuje tijekom iduće godine.


Cijene karata za otočane tako ostaju iste kao i dosad, a jedina je novost moguće uvođenje svojevrsnog pilot-projekta dvomjesečnog pojeftinjenja izvansezonskih cijena karata i to za 20 posto za putnike i automobile kako bi se testiralo hoće li se zbog takve mjere povećati promet prema otocima, odnosno hoće li biti manjeg utrška od prodaje karata i koliko bi isti eventualno iznosio. Naime, Agencija je usvojila preporuku brodarima na trajektnim linijama o smanjenju cijene karata za 20 posto u dane vikenda, odnosno od petka do nedjelje, a ta mjera trebala bi se primjenjivati početkom iduće godine i potrajala bi dva mjeseca.


Čeka se zakon


Cilj je potaknuti povećanje prometa putnika i određenih kategorija osobnih vozila na otoke u izvansezonskom razdoblju. Konkretno bi se popust odnosio na osobe, osobne automobile do devet sjedala, manje i veće dužine od pet metara te manje i veće visine od dva metra, također i na motocikle, mopede, motocikle s prikolicom i bicikle.




Kako pojašnjava državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, razlog zbog kojeg se privremeno odustalo od usklađenja cijena jest potreba da se ta odluka kvalitetnije pripremi.


– Kad govorimo o usklađenju cijena, nije bila riječ o nekom dramatičnom poskupljenju, ono se kretalo od 0,5 kuna do najviše 6 kuna. Međutim, dali smo preporuku o odgodi primjene Upravnom vijeću Agencije koju je tu odluku i usvojilo na telefonskoj sjednici. Pričekat će se usvajanje novog Zakona o otocima, a taj Zakon bi trebao biti donesen tijekom iduće godine. Također radimo i na nizu drugih mjera kao što je priprema strategije linijskog prijevoza kako bismo imali kvalitetniji uvid i kalkulacije o realnoj cijeni održavanja svake linije, a želja je da odredimo usklađene cijene, koje će biti jednake za sve otočane.


U svakom slučaju, u tom segmentu sve će ostati isto za iduću turističku sezonu i promjena neće biti. Ono što je važnije jest da će, primjerice, cijena za prijevoz automobila u izvansezonskom i sezonskom razdoblju na trajektnoj liniji Split – Vela Luka – Lastovo biti manja za do 160 kuna, na trajektnoj liniji Vis – Split manja do 45 kuna, na trajektnoj liniji Zadar – Mali Lošinj do 37 kuna, na liniji Stari Grad – Split do 30 kuna. Također ostaje i preporuka o uvođenju 20 posto jeftinijih izvansezonskih cijena karata i tu želimo vidjeti koliko je moguće potaknuti promet u tzv. zimskom razdoblju, te na temelju tih saznanja dalje definirati cijene – kazala je Markovčić Kostelac. Sličan zaključak navodi se i u priopćenju Agencije, gdje će se nakon isteka probnog dvomjesečnog razdoblja razmotriti pokazatelji povećanja iskoristivosti kapaciteta brodova te analizirati financijski efekti primjene preporuke o privremenom smanjenju cijena. Na temelju tih rezultata razmotrit će se mogućnost daljnje primjene pojeftinjenja.


Pilot-projekt


Na pitanje hoće li i kada Jadrolinija kao najveći nacionalni brodar uvesti 20 posto jeftinije cijene karata, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta nije mogao ponuditi precizan odgovor, ali je potvrdio kako se priprema i razmatra primjena preporuke Agencije.


– Imali smo iznimno kratko vrijeme za pripremu novih cijena i sigurno ne možemo krenuti odmah od početka godine. No, osluškujemo potrebe i zahtjeve otočana i ne bježimo od uvođenja ovog novog pilot-projekta, te ćemo vrlo brzo o tome donijeti konkretne odluke i obavijestiti javnost i naše korisnike – kazao je Sopta.


Kako iz svega proizlazi, trebala bi uslijediti primjena zanimljivog pilot-projekta s vikend pojeftinjenjem karata na trajektima.


1508222.JPG3 ili 1875495.JPG


Jadrolinija će odluku o »zimskim« cijena donijeti uskoro


Jadrolinija će odluku o »zimskim« cijena donijeti uskoro


M. GRACIN