Traži jamstvo

UCJENA Komadina otpisao Bernardića, ali rušit će ga samo ako mu se ispuni jedan važan uvjet

Dražen Ciglenečki

Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Komadina, barem zasad, ne pristaje na izbore u SDP-u, koje bi mogla raspisati Konvencija nakon što delegati izglasaju nepovjerenje Bernardiću, nego želi biti na čelu stranke bez izbora



ZAGREB Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina otpisao je Davora Bernardića, smatra ga lošim predsjednikom stranke, ali spreman je sudjelovati u njegovom rušenju samo ako mu se prethodno zajamči da će zatim godinu dana on voditi SDP. Više SDP-ovih dužnosnika potvrdilo nam je jučer da je to Komadinin uvjet da uskrati podršku Bernardiću, koji se još održava gotovo isključivo zahvaljujući primorsko-goranskom županu i nekolicini ljudi u stranci na koje on ima presudan utjecaj.


No, to ipak ne znači da je Bernardić u bezizglednoj situaciji, makar u SDP-u više ne uživa gotovo ničije povjerenje. I pod pretpostavkom da SDP-ovci koji su se u petak okupili u Kamanju prihvate ovu Komadininu klasičnu ucjenu, što im zaista neće biti lako učiniti, Bernardić bi mogao ostati predsjednik i ako mu njegov mentor kaže da se dogovorio s Peđom Grbinom, Sinišom Hajdašem Dončićem i ostalima i da se stoga mora povući.


Ne želi izbore


Razlog je činjenica da Komadina, barem zasad, ne pristaje na izbore u SDP-u, koje bi mogla raspisati Konvencija nakon što delegati izglasaju nepovjerenje Bernardiću, nego želi biti na čelu stranke bez izbora. Jednom je Komadina već izgubio izbore za predsjednika SDP-a, kad ga je u travnju 2016. porazio Zoran Milanović, i veliko je pitanje može li na njima pobijediti, ako bi Konvencija, sazvana odlukom većine članova Glavnog odbora, smijenila Bernardića.




Komadina bi trenutno radije zadržao Bernardića, koji je ovisan o njemu, umjesto da riskira da na izborima u SDP-u i sam eventualno bude maknut u stranu. Bernardiću je, dakle, kako sada stoje stvari, dovoljno da tvrdoglavo ustraje u odbijanju ostavke. Sve je u SDP-u i dalje jako komplicirano, premda u stranci vlada masovno nezadovoljstvo Bernardićem.


Ali, kako god da on reagirao u slučaju da mu Komadina u potpunosti okrene leđa, na dnevnom redu je u SDP-u prvo usaglašavanje Komadinine grupacije i »kamanjaca«. Komadina, kako doznajemo, potpisnicima pisma protiv Bernardića još nije službeno iznio svoj uvjet, temeljen na statutarnoj odredbi koja propisuje da Glavni odbor može odlučiti da potpredsjednik stranke s najviše glasova na Konvenciji kao vršitelja dužnosti predsjednika obavlja tu dužnost, sa svim ovlastima, »do isteka redovnog mandata predsjednika, a najdulje godinu dana«.


Debelo u krivu


Ali, do njih je već došla informacija što je Komadina smislio. U Kamanju je osamdesetak SDP-ovaca usvojilo i zaključak da se najkasnije do kraja godine provedu izbori za sva stranačka tijela, što je u izravnoj suprotnosti s Komadininom ambicijom da, poslije moguće Bernardićeve demisije, upravlja strankom puno dulje.


Nije upitna dvotrećinska većina u Glavnom odboru, koja iznosi 69 članova, ako se »kamanjci«, u svrhu micanja Bernardića, slože da im Komadina bude šef čak godinu dana. Međutim, nije izvjesno da će svi oni dignuti ruku za Komadinu, naročito zato što nije sigurno da bi to neizbježno dovelo do odstupanja Bernardića.


– Komadina je u studenom 2016. uvjeravao članstvo da je Bernardić najbolje rješenje za SDP, pokazalo se da je bio debelo u krivu, a sad htio godinu dana biti faktični predsjednik stranke. Strašno je što taj čovjek radi, komentirao je jučer jedan SDP-ov dužnosnik.


No, kako drugog izbora nemaju i naprosto su osuđeni na savezništvo s Komadinom protiv Bernardića, neće biti iznenađenje ako među »kamanjcima« prevlada pragmatičnija struja. S tim da bi, recimo, Komadina mogao zauzvrat pristati na ukidanje suspenzija četvorici članova Predsjedništva SDP-a i možda na još neke koncesije. A onda će zanimljivo biti pratiti kako će to Komadina, kojim metodama, prisiliti Bernardića na uzmak, kako bi on mogao preuzeti SDP.