Sindikalisti najavljuju

U srijedu štrajk u svim školama u Hrvatskoj: Riječke i druge škole u Primorsko-goranskoj u štrajku će biti i u utorak

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

U ponedjeljak će, najavili su iz sindikata, štrajkati zaposleni u školama Osječko-baranjske i Ličko-senjske županije, dok će u utorak štrajk biti u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, objavili su sindikati.



Cijela Hrvatska, škole u svim županijama, u iduću će srijedu biti u štrajku. Bit će to poseban dan, sa dva snažna pritiska sindikata na Vladu, najavili su na konferenciji za novinare Sanja Šprem iz Sindikata Hrvatskih učitelja te Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.


– Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. Pritisak znamo pojačavati. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će dio Hrvatske biti na Markovu trgu. U srijedu je prosvjed za 6,11, rekla je Šprem.


U ponedjeljak će, najavili su iz sindikata, štrajkati zaposleni u školama Osječko-baranjske i Ličko-senjske županije, dok će u utorak štrajk biti u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.




Sindikalisti su na konferenciji za novinare, dakako, komentirali i dogovor koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a postignut jučer. Što se sindikata tiče, kažu, štrajk se nastavlja, do poziva za socijalni dijalog i pregovore.


– Svjedoci smo da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s predsjednikom HNS-a Ivan Vrdoljakom uspješno dovršio pregovore o čuvanju fotelja. Jučerašnji pregovori imali su svrhu da i jedni i drugi sjede u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u vrijeme predsjedanja Europskom unijom. I očito su obje stranke zadovoljne, i HDZ i HNS, komentirali su iz sindikata koji rukovode štrajkom u školama.


Branimir Mihalinec rekao je da će se Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama odazvati na pregovore. Danas je, napominju iz sindikata, 16. dan štrajka.


– Ne znam u kojem danu će se konačno otvoriti socijalni dijalog i pregovori. Čekamo pregovore da čujemo koji su to prijedlozi Vlade, a istovremeno čekamo na priliku da iznesemo naše argumente i prijedloge. Tek nakon završetka pregovora, moći ćemo govoriti o konačnim prijedlozima i zaključcima, rekao je Mihalinec.


U međuvremenu se doznaje da su iz resornog ministarstva pozvani na pregovore o novoj ponudi vladajućih u ponedjeljak u 8 sati.