Slijede testiranja

U splitskom škveru porinut prototip prvog od pet obalnih ophodnih brodova za Ministarstvo obrane

Mario Matana

Foto M. Matana

Foto M. Matana



U splitskom škveru u subotu je porinut prototip prvog od pet obalnih ophodnih brodova, ugovorenih za Ministarstvo obrane RH.


Došao je i predstavnik naručitelja, dakle države, Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane, jedna od onih tajnika koji još uvijek ima šefa tj. ministra.


– Očekujemo da se unutar tri mjeseca, kako je obećano, opremi brod i pripremi za ispitivanje. Očekujemo i da Brodosplit sukladno iskustvu koje ima ovo brodogradilište dovrši posao kako bi MORH mogao preuzeti brod. Kada se u potpunosti dovrši prototip i izvrše testiranja, onda kreće serijska gradnja još četiri ophodna broda. Radi se o projektu vrijednom ukupno oko 400 milijuna kuna. – rekao je Jakop.Pet brodova se gradi za potrebe Obalne straže HRM-a; ophodni brodovi su trenutno po svojim karakteristikama najoptimalniji i najefikasniji u svojoj klasi u svijetu, istaknuo je Tomislav Debeljak, šef Brodosplita. Pohvalio se i uspješnim procesom restrukturiranja “kojim su postali samoodrživa tvrtka”, no to još nije do kraja tržišno potvrđeno…

Inače, novogradnja 540 je brod dužine 43,5 metra opremljen daljinski upravljanom oružnom stanicom s automatskim 30mm topom te dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm i 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Kapacitet broda je 17 ljudi uz autonomiju plovidbe od 10 dana. Brzinu od 28 čvorova osiguravaju glavni brodski motori snage 2 x 3386 KS.




Opremljen je i krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa za 6 članova posade s propulzijskim dizel motorom koji omogućuje brzine do 40 čvorova i autonomiju plovidbe od 60 NM.


Kao posebna odlika ističe se optimiziranost brodskih sustava gdje s jednim ukrcajem goriva može otploviti 1000 nautičkih milja zahvaljujući optimiziranoj potrošnji goriva zbog inovativnog dizajna oblika trupa i odličnih plovidbenih svojstava.