MVEP

U požarima u Grčkoj nema stradalih hrvatskih državljana

Hina

Reuters

Reuters



Nema stradalih hrvatskih državljana u požarima koji su zahvatili Grčku i prema zadnjim podacima odnijeli najmanje 50 života, priopćilo je u utorak hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova odgovarajući na medijske upite vezano uz smrtonosnu vatrenu stihiju u toj zemlji.


»Veleposlanstvo RH u Ateni u stalnom je kontaktu s grčkim nadležnim institucijama te prema zasad dostupnim informacijama nema stradalih hrvatskih državljana«, navodi MVEP.


Oglasilo se i ministarstvo obrane koje je reklo da je spremno je poslati dva Canadaira radi pružanja humanitarne pomoći Grčkoj u gašenju požara, a odluku o tome donio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uz prethodne konzultacije s premijerom Andrejom Plenkovićem.




»Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uz prethodne konzultacije s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem donio je u utorak, 24. srpnja 2018. godine, Naredbu o spremnosti upućivanja dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 u svrhu pružanja humanitarne pomoći Helenskoj Republici u gašenju požara, ukoliko to Helenska Republika zatraži«, priopćeno je iz MORH-a.


Broj mrtvih u šumskim požarima nedaleko od Atene porastao je na 50, izjavili su u utorak grčki dužnosnici.


Požari su izbili zapadno i istočno od glavnog grčkog grada uslijed visokih ljetnih temperatura od 40 stupnjeva Celzija i snažnih vjetrova.


U gradskom području Atene proglašeno je izvanredno stanje.


Grčki premijer Aleksis Cipras skratio je posjet Bosni i Hercegovini kako bi se vratio u Grčku. Rekao je da su neki od požara možda podmetnuti.


Cipras je zatražio pomoć vatrogasnih i hitnih službi susjednih regija kao i pomoć vojske.