Kreću strukturne reforme

U povjerenstvu za objedinjenu javnu nabavu u zdravstvu i policija i DORH

Hina

Ministar zdravstva Rajko Ostojić ocijenio je kako će objedinjena javna nabava biti zrcalna slika napokon organiziranosti



ZAGRE Prva strukturna reforma hrvatske vlade bit će novo povjerenstvo za objedinjenu javnu nabavu u kojemu će sjediti ključni ljudi ministarstva financija, policije i državnog odvjetništva, kazao je večeras ministar zdravlja Rajko Ostojić.


“Da se ne bi dogodilo da 2024. govorimo o 2013. ili 2012., ja sam već sada, prije 15 dana, zamolio oba potpredsjednika vlade, i Branka Grčića i Radimira Čačića, ministra financija i ministra policije, te glavnog državnog odvjetnika, da mi daju svoje ključne ljude, pomoćnike, koji će zajedno sa ministarstvom zdravlja kontrolirati javnu nabavu”, kazao je Ostojić gostujući večeras u središnjem dnevniku HRT-a.


“To je najbolji način prevencije – kad je DORH u povjerenstvu”, rekao je ministar, napomenuvši kako će rezultat toga biti objedinjeni sustav javne nabave, što je, kako je naglasio “prva strukturna reforma hrvatske vlade”.




Ocijenio je kako će objedinjena javna nabava biti zrcalna slika napokon organiziranosti.


Govoreći o aktualnoj aferi Pfizer koja potresa hrvatsko zdravstvo, ministar je kazao kako je sramota da hrvatsko zdravstvo i svi hrvatski liječnici budu okaljani zbog nekolicine korumpiranih liječnika na koje se odnosi dokumentacija američkog pravosuđa, gdje se na nekoliko mjesta eksplicitno spominju hrvatski liječnici i hrvatski zdravstveni sustav u toj aferi.


“To se naprosto mora raščistiti”, poručio je ministar, naglasivši kako će otvoriti sve – poslovne tajne, povjerenstva i zapisnike, kako bi se to ostvarilo. “Spominju se hrvatski liječnici u određenim povjerenstvima i može se vrlo jasno rekonstruirati tko je bio u kojem povjerenstvu, tko je utjecao da se nečiji lijekovi stave na listu ili ne stave na listu”, kazao je, nazvavši korupciju u zdravstvu “dnom dna”.


Afera je izbila nakon što su mediji izvijestili da je američka farmaceutska tvrtka Pfizer, kako bi izbjegla suđenje, pristala na nagodbu i plaćanje 60 milijuna dolara kazne zbog plaćanja mita liječnicima u nekoliko zemalja među kojima je i Hrvatska.