Nevjerojatni vandalizam

U komunalnim radovima na Židovskom groblju u Karlovcu uništen – posljednji antifašistički spomenik

P. N.

Radove je naručio Grad Karlovac, a provode se "uz strogi nadzor Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela Karlovac i gradskih službi". Izvođač radova tijekom kojih je spomenik uništen je dugoreška tvrtka Kolos



Židovsko groblje u Karlovcu poprište je novog incidenta – razbijen je i srušen posljednji tamošnji preostali spomenik antifašistima.


Iako službenih informacija nema, čini se kako ovo nedjelo nije rezultat vandalizma nepoznatih počinitelja, već je spomenik srušen tijekom radova na sanaciji klizišta iznad groblja. Radove je naručio Grad Karlovac, a provode se “uz strogi nadzor Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela Karlovac i gradskih službi”. Izvođač radova tijekom kojih je spomenik uništen je dugoreška tvrtka Kolos.


Na spomeniku su bili uklesani stihovi velikog Vladimira Nazora “Mi jedini znamo svaku muku živu, sramotu i tugu, prezir, šutnju sivu, borbu bez nade, juriš bez daha, bez stupa i sidra, gnani amo-tamo, gnječeni, smrvljeni, oh mi jošte znamo poput šume opet niknuti iz praha”.




Na mjestu događaja vidljivo je da je spomenik doslovno prelomljen na pola i ostavljen tako. Samo nekoliko metara dalje nalazi se buldožer izvođača radova.


O svemu se dosad oglasio samo karlovački gradski vijećnik SDP-a Nikola Badovinac, koji je od Grada zatražio osnivanje istražnog povjerenstva o devastaciji spomenika.


Najnovije rušenje spomenika antifašistima nije prva kontroverza oko radova koje je na Židovskom groblju u Karlovcu naručio Grad Karlovac. Prije dva mjeseca, naime, u javnost je procurilo kako se u sklopu radova zbog polaganja cijevi namjerava prekopati masovna grobnica s posmrtnim ostacima dvadesetak boraca, a među njima i heroine Herte Turze, pogubljene u dobi od 22 godine.


Odnos Grada Karlovca prema Židovskom groblju dospio je pod lupu javnosti i prije nekoliko godina kad je na nadgrobnim spomenicima komunalna tvrtka “Zelenilo” ostavila opomene zbog neplaćanja grobne naknade, iako u Karlovcu odavno nema potomaka židovskih obitelji koje se najvećim dijelom pogubljene početkom Drugog svjetskog rata, dok je manji dio uspio napustiti zemlju.