Reakcija

U ime obitelji: ‘Udruga Domino krivo protumačila natječaj i lažno optužila Markić’

Hina

»Otpužbe LGBT udruge Domino u potpunosti su neutemeljene te nastavljaju medijsku kampanju blaćenja Markić i udruge U ime obitelji. Naime, udruga U ime obitelji je sukladno uvjetima natječaja dostavila Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva sve potrebne dokumente, uključujući i uvjerenje Općinskog kaznenog suda u Zagrebu da se protiv predsjednice udruge Željke Markić, ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti«, stoji u priopćenju udruge U ime obitelji



ZAGREB Udruga U ime obitelji kao neutemeljene je odbacila optužbe LGBT udruge Domino za subvencijsku prijevaru u slučaju dodjele trogodišnje institucionalne potpore Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva, ustvrdivši da su podnositelji kaznene prijave DORH-u krivo protumačili natječaj i iznijeli lažne optužbe, čime se »samo nastavila medijska kampanja blaćenja udruge i njene čelnice«.


Udruga Domino podnijela je u petak DORH-u kaznenu prijavu protiv udruge »U ime obitelji« i njezine čelnice Željke Markić zbog sumnje da su, tako što nisu prijavili vođenje kaznenog postupka protiv Markić, počinili subvencijsku prijevaru u slučaju dodjele trogodišnje institucionalne potpore u iznosu 139.280 kuna koju im je dodijelila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.


UIO: Uvjeti natječaja ne odnose na privatne tužbe


»Otpužbe LGBT udruge Domino u potpunosti su neutemeljene te nastavljaju medijsku kampanju blaćenja Markić i udruge U ime obitelji. Naime, udruga U ime obitelji je sukladno uvjetima natječaja dostavila Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva sve potrebne dokumente, uključujući i uvjerenje Općinskog kaznenog suda u Zagrebu da se protiv predsjednice udruge Željke Markić, ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti«, stoji u priopćenju udruge U ime obitelji.




Ističu da je udruga Domino u svojoj kaznenoj prijavi krivo protumačila uvjete natječaja »jasno definirane od strane Nacionalne zaklade i Vladinom Uredbom o kriterijiima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge«.


»Kako je Domino za organizaciju Queer Zagreb festivala i svoje druge projekte posljednjih godina dobila više od pet milijuna kuna javnog novca, između ostalog i kao korisnik sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva – može se očekivati da je odlično upoznata s činjenicom da je jedan od uvjeta za dobivanje javnih financijskih sredstava dokaz da se protiv odgovorne osobe udruge ne vodi kazneni postupak vezan za financije, što je definirano člankom pet odgovarajuće Uredbe«, navodi UIO.


»Iz svega je jasno da se uvjeti natječaja ne odnose na privatne tužbe, što je logično, jer bi u suprotnom udruga Domino ili bilo tko drugi mogao privatnim tužbama onemogućavati djelovanje osobama, a onda i udrugama s čijim se stavovima i djelovanjem ne slažu«, zaključuje UIO u priopćenju.


Domino: UIO u prijavi nije dostavila informaciju o vođenju kaznenog postupka protiv Markić


Udruga Domino ustvrdila je u priopćenju da se protiv Željke Markić vodio kazneni postupak, a nevođenje kaznenog postupka protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge bio je uvjet za ostvarivanje sredstava. To su potkrijepili odlukom Općinskog kaznenog suda koji je Markić 16. siječnja proglasio krivom za klevetu, temeljem tužbe koju je protiv nje podigla književnica i filmska kritičarka Mima Simić.


»S obzirom da je udruga »U ime obitelji« ipak dobila podršku Zaklade, postoji osnovana sumnja da u svojoj prijavi na natječaj nisu dostavili informaciju o vođenju kaznenog postupka protiv Željke Markić, ovlaštene za zastupanje Udruge i time izvršili prijevaru«, tvrdi Domino.