Tko će odlučivati

U Vladino ‘Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću’ nitko nije pozvao – povjesničare za 20. stoljeće

Tihomir Ponoš

Foto Nikola Cutuk / PIXSELL

Foto Nikola Cutuk / PIXSELL

Nitko me nije zvao, a u Povjerenstvo ne bih ni ulazio. Povijest se ne piše kroz komisije, kaže Tvrtko Jakovina. Nisu pozvani ni Klasić, Goldstein, Jurčević...



ZAGREB Intenzivni razgovori, koji navodno traju, o sastavu povjerenstva za suočavanje s prošlošću, odnosno povjerenstva za partizane i ustaše, još nisu doprli do povjesničara koji bi navodno trebali biti važna sastavnica tog tijela. Naš list je pisao, na temelju neslužbenih informacija iz visokih izvora, da su već obavljeni razgovori s potencijalnim članovima tog povjerenstva. Međutim, izgleda da su povjesničari specijalizirani za 20 stoljeće, poznati po svom javnom, profesionalnom i znanstvenom angažmanu na temama Drugog svjetskog rata i neposrednog poraća u tim razgovorima za sada zaobiđeni.


Tvrtka Jakovinu s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta, specijalista za povijest Hladnog rata, snažno angažiranog u raspravama i polemikama o povijesnih zbivanjima iz četrdesetih godina 20. stoljeća nitko nije zvao i pitao bi li ušao u povjerenstvo.


– Nitko me nije zvao, a u povjerenstvo ne bih ni ulazio. Povijest se ne piše kroz komisije – kazao nam je Jakovina. Ni njegovog kolegu s istoga odsjeka Hrvoja Klasića koji se bavi suvremenom hrvatskom i svjetskom poviješću također nitko nije zvao.




Nitko nije zvao ni Slavka Goldsteina koji je bio predsjednik Savjeta Javne ustanove spomen-područje Jasenovac, a lani je objavio knjigu »Jasenovac – tragika, mitomanija, istina«. Goldstein smatra da to povjerenstvo nema smisla i da neće ništa riješiti.


Povjesničar Josip Jurčević gotovo tri desetljeća objavljuje radove, članke i knjige o temama kojima bi se trebalo baviti povjerenstvo, o Bleiburgu, Jazovki, a doktorirao je na temi koja se odnosi na uspostavu jugoslavenskog represivnog aparata pri kraju i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. No, kako nam je kazao, ni njega nitko nije zvao. Jurčević smatra da povjerenstvo mora biti pluralno, multidisciplinarno i stručno, a ne političko tijelo, koje će svoj rad zasnivati na činjenicama. Nije zvan ni Vladimir Geiger s Hrvatskog instituta za povijest koji se također bavio jugoslavenskim represivnim sustavom, a posebno stradanjem njemačke nacionalne zajednice u Jugoslaviji neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Mario Jareb, također s Hrvatskog instituta za povijest sve što zna o tom povjerenstvu doznao je iz medija, dakle ni njega nitko nije zvao.


Nije zvana ni Martina Grahek Ravančić također s Hrvatskog instituta za povijest. Ona se posebno neposrednim poraćem iscrpno bavila.


Ni Nikicu Barića, s istog instituta, koji se u svojoj znanstvenoj karijeri bavio i ustašama na Jadranu nitko nije zvao i pitao bi li bio član povjerenstva.