Dan svjesnosti o autizmu

U Topuskom će se graditi prvi centar za autizam

Hina

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

»Na ovaj smo način željeli smo skrenuti pozornost javnosti da su i među nama djeca koja boluju od autizma, te da im je potrebna pomoć. Želja nam je da se bolest otkrije u što ranijoj dobi, kako bi se uspješno liječila. Buduću da u našoj zemlji ne postoji ustanova koja se bavila tim problemom, roditelji po pomoć odlaze u druge države. Zbog toga smo pokrenuli projekt osnivanja centra za autizam u Topuskom, u kojem bi se liječila djeca iz cijele Hrvatske. Vjerujem da ćemo u sljedećih godinu dana uspješno ostvariti taj projekt«, rekao je župan Žinić



 Puštanjem u zrak plavih balona, u Sisku je u nedjelju simbolično obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a sisačko-moslavački župan Ivo Žinić najavio je da će se u Toupuskom graditi prvi centar za autizam u Hrvatskoj.


Na šetnici uz obalu Kupe, balone su u zrak pustili župan Ivo Žinić i roditelji autistične djece.


»Na ovaj smo način željeli smo skrenuti pozornost javnosti da su i među nama djeca koja boluju od autizma, te da im je potrebna pomoć. Želja nam je da se bolest otkrije u što ranijoj dobi, kako bi se uspješno liječila. Buduću da u našoj zemlji ne postoji ustanova koja se bavila tim problemom, roditelji po pomoć odlaze u druge države. Zbog toga smo pokrenuli projekt osnivanja centra za autizam u Topuskom, u kojem bi se liječila djeca iz cijele Hrvatske. Vjerujem da ćemo u sljedećih godinu dana uspješno ostvariti taj projekt«, rekao je župan Žinić.




Podsjetio je da je Županija nedavno u Lekeniku potpisala ugovor i o ranoj prevenciji djece s teškoćama u govoru, čitanju i pisanju, za koju će se angažirati logoped. Također je najavio da se županija uključila u organizaciju humanitarnog koncerta za pomoć obitelji Plahutnik, čije se autistično dijete liječi u Beogradu.


Koncert će se održati u Sisku 8. svibnja ove godine.


Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu kako bi istaknula potrebu poboljšanja kvalitete života osoba s autističnim poremećajima kako bi, kao sastavni dio društva, mogle živjeti ispunjen i smislen život. Ove se godine taj dan obilježava uz geslo »Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo«.


Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga koji se očituje slabom socijalnom interakcijom i komunikacijom te ograničenim i ponavljajućim obrascima ponašanja. Poremećaj se javlja do treće godine života, utječe na mnoge dijelove mozga, a uzrok mu još nije poznat. Autizam obuhvaća spektar poremećaja koji se kreću od blagih do teških, a četiri puta se češće javlja u muškaraca nego u žena.