Sve više oboljelih

U Rijeci jedna osoba umrla od posljedica gripe, liječnici upozoravaju da još nije vrhunac epidemije

Barbara Čalušić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Ovaj tjedan u Primorsko-goranskoj županiji zabilježen je značajan porast novooboljelih. Tako je prijavljeno 628 slučajeva novooboljelih što sveukupno iznosi 920 prijavljenih slučajeva gripe u našoj županiji ove sezone, kaže dr. Lakošeljac



RIJEKA Jedna je osoba u Rijeci umrla od posljedica gripe. Kako su nam potvrdili u Epidemiološkom odjelu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, riječ je o osobi starijoj od 65 godina koja je imala malignu bolest i nije bila cijepljena protiv gripe, unatoč dvostrukoj indikaciji za cijepljenje.


Naime, cijepljenje se preporučuje i besplatno je za osobe starije od 65 godina, oboljele od kroničnih i malignih bolesti te zdravstvene radnike. Ovo je ujedno treća zabilježena smrt od posljedica gripe u Hrvatskoj u ovoj godini.


– Ovaj tjedan u Primorsko-goranskoj županiji zabilježen je značajan porast novooboljelih. Tako je prijavljeno 628 slučajeva novooboljelih što sveukupno iznosi 920 prijavljenih slučajeva gripe u našoj županiji ove sezone. Kod nas je, nažalost, ovaj tjedan zabilježen i jedna smrtan slučaj. Radi se o starijoj imunokompromitiranoj osobi, koja je bolovala od maligne bolesti i nije bila cijepljena – pojasnila je voditeljica Epidemiološkog odjela dr. Danijela Lakošeljac.




Porast novoprijavljenih slučajeva gripe zabilježen je i u cijeloj Hrvatskoj. Tako je u posljednjem epidemiološkom tjednu zabilježeno 8.747 novih slučajeva osoba oboljelih od gripe te je trenutačan broj oboljelih u ovoj sezoni u Hrvatskoj 16.900 osoba. Epidemiolozi pak smatraju da epidemija gripe ipak još nije dosegnula svoj vrhunac.


– Zasad najveći porast broja oboljelih i dalje bilježimo u skupini radnoaktivnih osoba dok kod učenika osnovnih i srednjih škola još nije zabilježen značajniji porast slučaja zaraze gripom. Smatramo da ovo još uvijek nije vrhunac ovogodišnje epidemije gripe te da će on tek uslijediti – pojasnila je dr. Lakošeljac.


Više u tiskanom izdanju Novog lista…