Ekipe za zaštitu i spašavanje na terenu

U Posavini uklanjaju strvine: neugodni mirisi šire se kilometrima

Hina



Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas na terenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zajedno s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamarom Poljičanin, nadzire i koordinira rad svih zdravstvenih službi na poplavom ugroženim područjima.


Svoj maksimum u osiguravanju uvjeta za povratak građana Slavonije u normalan život trenutno na terenu pružaju i tri tima hitne medicinske službe, tri člana Kriznog stožera Ministarstva zdravlja, tri epidemiološka tima, pet sanitarnih timova i devet sanitarnih inspektora Ministarstva zdravlja, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja.


U Strošince u županjskoj Posavini Krizni stožer Ministarstva zdravlja poslao je pet timova za dezinfekciju i deratizaciju te je u tijeku čišćenje onog dijela sela iz kojeg se voda povukla, čime su se ispunili preduvjeti za povratak evakuiranih stanovnika u njihove domove.




Stručni timovi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja danas utvrđuju u kom su stanju nakon poplave zgrade na području naselja Đurića i Posavskih Podgajaca u općini Drenovci i obilježavaju one zgrade za koje utvrde da su opasne za život.


 Tijekom jučerašnjeg dana stručni timovi Ministarstva zajedno s komunalnim redarom pregledali su zgrade na području naselja Strošinci u općini Vrbanja. Obilježili su ukupno pet zgrada za koje se smatra da su opasne za život. Na tom je području voda dosezala visinu od metar do metar i pol. Tih pet zgrada očito su bile u trošnom stanju i prije poplave, a dodatno djelovanje vode dovelo ih je u stanje nestabilnosti, priopćeno je danas iz Ministarstva graditeljstva.


 Ministarstvo u priopćenju moli predstavnike medija »da se javnost dodatno ne uznemirava isticanjem neprovjerenih podataka o broju zgrada koje će biti potrebno uklanjati na području općine Gunja«.


 Ministarstvo podsjeća da je zamjenik ministrice Željko Uhlir jučer, odgovarajući na pitanja novinara u Vinkovcima, prenio procjene predstavnika lokalne vlasti da će na poplavljenim područjima trebati ukloniti 60 do 70 posto kuća i pritom istaknuo da će se točni podaci znati tek kad ekipe Ministarstva utvrde pravo stanje na terenu.


»Budući da stručne ekipe rade svoj posao, o kojem će se redovito izvješćivati javnost, ne vidimo razloga da se stanovnike s poplavljenih područja dodatno uznemirava ponavljanjem neprovjerenih podataka«, navodi se današnjem u priopćenju, koje je potpisala glasnogovornica Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja Đurđica Čočić.