'Spasimo Koranu'

U Karlovcu počela akcija sprječavanja gradnje zida na Korani

Hina

NL arhiva

NL arhiva



KARLOVAC Građanska inicijativa »Spasimo Koranu« oštro se protivi namjeri gradnje velikoga protupoplavnog zida i kanaliziranja rijeke Korane što, smatraju članovi te inicijative, dodatno narušava krajobraz koranske obale u središtu Karlovca, te su u četvrtak u priopćenju najavili pravovremenu žalbu na već izdanu dozvolu gradnje i prosvjedne akcije.


Građansku inicijativu (GI) »Spasimo Koranu« čine urbanisti i ekološki aktivisti, Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, Pan – udruga za zaštitu okoliša i prirode i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac koji su se okupili u jednu inicijativu nakon što su saznali da se na području nekadašnjega hotela »Korana« u neposrednoj blizini obale rijeke, namjerava sagraditi zid visine od dva i pol metra i dužine 195 metara, te da je Karlovačka županija ulagaču Lana commerce za tu gradnju izdala pozitivno rješenje.


Svim zakonskim sredstvima onemogućiti izgradnju zida, te raspisati i povesti arhitektonsko-urbanistički natječaj




Kako je istaknuto, GI »Spasimo Koranu« će u zakonskom roku predati žalbu na spomenuto rješenje Karlovačke županije. Također, zahtijevaju da gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i karlovački župan Damir Jelić, Županijska skupština i Gradsko vijeće te mjerodavne institucija i službe zahtijevaju »svim zakonskim sredstvima onemoguće izgradnja zida na toj lokaciji«.


Inicijativa traži i »potpunu te preciznu informaciju o namjerama investitora, transparentnije donošenje rješenja i odluka vezanih uz obalu Korane u Karlovcu, a posebice da se objavi sva dokumentacija vezana za ulaganja na toj vrijednoj gradskoj lokaciji«.


Osim toga, GI traži da se za trajno arhitektonsko i urbanističko rješenje na toj lokaciji raspiše i provede arhitektonsko-urbanistički natječaj, kao što nalaže i Generalni urbanistički plan, jer je to najbolji način da se ostvari vrsna arhitektura.


Idući tjedan počet će prikupljanje potpisa građana


Idući tjedan GI »Spasimo Koranu« počet će prikupljati potpise građana za pobrojene zahtjeve i potom ih zajedno sa zahtjevima predati Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji, te će se istovremeno organizirati prosvjedna druženja uz različite umjetničke programe na lijevoj obali Korane u Karlovcu.


»Pozivamo sve građane, neformalne grupe građana i organizacije da podrže ove zahtjeve i da se priključe inicijativi kako bismo osujetili namjere dodatnoga skrnavljenja prostora koji ima emotivnu, urbanističku, krajobraznu i svaku drugu vrijednost za svakoga Karlovčanina«, poručila je ta građanska inicijativa.


Ustvrdili su kako je »javnost ignorirana i izigrana kad aje riječ o arhitektonskim i urbanističkim rješenjima za to mjesto.


Zato će, najavili su u priopćenju, pozorno pratiti daljnja događanja, obavještavati javnost i na njih prikladno reagirati jer smatraju da je javnost promišljeno zaobilažena u odlučivanju o toj lokaciji.


GI »Spasimo Koranu« poziva građane da tekstovima, starim ili novim fotografijama i video-sadržajima objave svoja svjedočanstva na Facebook stranici »Spasimo Koranu« i pokažu što im taj prostor znači i slažu li se s izgradnjom zida na Korani. Radovi se mogu poslati i na [email protected], kako bi građani bii »lice« kampanje koje želi utjecati na vlasti da ispune zahtijeve inicijative »Spasimo Koranu«.


Investitor protupoplavnoga zida Nikola Hanžel, vlasnik tvrtke »Lana Karlovačka tiskara« i restorana »Lana Korana«, rekao je da je gradnja zida na obali preduvjet gradnje hotela, jer se rijeka Korana učestalo razlijeva baš na lokaciji bivšega hotela »Korana«, srušena nakon devastacije tijekom Domovinskog rata.


Grad Karlovac prodao je Hanželu to zemljište uz obalu rijeke Korane uz obvezu gradnje novoga hotela. Prvi – restoranski dio hotela je izgrađen, a za gradnju protupoplavnoga zida izdana je dozvola i obavljene pripreme za početak gradnje, te je prostor već ograđen.