Kompas meduza

U Jadranu se pojavila opasna vrsta meduze. Izdano upozorenje: ‘Nipošto ju ne smijete dirati’

Portal Novilist.hr

Foto Centar za invazivne vrste

Foto Centar za invazivne vrste



BETINA Kod Betine na otoku Murteru pojavila se Kompas meduza ili Chrysaora hysoscella za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati, jer pri dodiru izaziva žarenje i opekline, javlja Morski.hr.


Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja je živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode, opisuje Centar za invazivne vrste iz Poreča, kojem je u kolovozu 2018. godine dojavljeno da se ista meduza pojavila pored Poreča.


Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta. Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. Njihova pojava se bilježi ciklično ali ne svake godine. Životni vijek kompas meduze je jedna godina. Pretpostavlja se da ugibaju nakon oslobađanja gameta.




Kompas meduza u moru se orijentira i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih stanica nazvanih statocisti a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti. Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola – Veliki bucanj koji se njome hrane.


Ako naiđete na ovu vrstu, u Centru savjetuju da joj se nikako ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje. U slučaju da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji spriječava opeklinske promjene.


Ako je uočite, u Centru pozivaju da im se javite se porukom na Facebooku, na e-mail: [email protected] ili br. tel. +385 52 408 304.


Foto Centar za invazivne vrste Poreč


Foto Centar za invazivne vrste Poreč