Epidemija u Istri

U Istri čak 13 novozaraženih: Uvjerljivo najveći dnevni rast oboljelih. Utvrđen novi izvor zaraze u Istarskoj županiji

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić rekla je kako su proteklih dana među hospitaliziranim pacijentima zabilježene teže kliničke slike, pa su tako kod jedne pacijentice primijećene sve izraženije respiratorne tegobe.



PULA – Čak 13 novih osoba zaraženo je koronavirusom u Istri, a iako je to do sada uvjerljivo najveći dnevni rast broja oboljelih u županiji, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović u petak je poručio kako nema mjesta strahu i panici.


“Premda se proteklih dana COVID infekcija u Istri širila otprilike po tri slučaja dnevno, danas imamo veći broj zaraženih, no nema mjesta strahu i panici. Najvažnije je pridržavati se svih mjera koje su donesene”, izjavio je Stojanović novinarima i dodao da su u Istarskoj županiji trenutno 54 osobe pozitivne na koronavirus.


Istaknuo je kako se novi izvor iz kojega je koronavirus stigao u Istru odnosi na zrakoplovni let iz Turske na kojemu se zarazilo više ljudi, a među njima i šest osoba iz Istre.




Jedna novozaražena osoba povezana je s obitelji iz Umaga u kojoj već ima zaraženih, dvije su povezane s ugostiteljskim radnicima koji su došli iz Austrije, a četiri s područjem Umag-Brtonigla s kojeg se koronavirus najviše proširio, dodao je.


Od 13 novozaraženih osoba pet ih je iz Umaga, četiri je iz Pule, dvije iz Poreča i dvije iz Motovuna, gdje do sada nije bilo zaraženih.


Stojanović je kazao kako je po dobi prosjek zaraženih u Istri pao na oko 51 godinu, a po spolu je 63 posto muškaraca i 37 posto žena.


Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić rekla je kako su proteklih dana među hospitaliziranim pacijentima zabilježene teže kliničke slike, pa su tako kod jedne pacijentice primijećene sve izraženije respiratorne tegobe.


Stoga je prevezena u riječki KBC koji je primarni respiratorni centar za potrebe Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.


“Pacijentica je trenutno dobro, odnosno u stabilnom je stanju na respiratoru”, navela je Hrstić. Dodala je kako dvije trećine hospitaliziranih ima blage simptome, jedna trećina srednje teške, a među njima su i starije osobe u dobi od 92, 90 i 89 godina.


Naglasila je kako zaraza nije zabilježena među zdravstvenim djelatnicima u Puli, te izvijestila kako su po prvi put i to kod tri zaražene osobe utvrđeni negativni brisevi.


“Ako bi kontrolni bris, koji će se uzeti u roku od 48 sati nakon prvoga, bio opet negativan, onda bismo mogli imati prve otpuste ozdravljenih pacijenata u Puli”, poručila je Hrstić.