Sindikat EKN-a poziva na ostavke

U Imunološkom zavodu propalo 20.000 litara krvne plazme; Klaus: Ako nam zdravlje nije strateški interes, što jest?

Ljerka Bratonja Martinović

Zbog nebrige prema Imunološkom zavodu čija je sudbina i dalje neizvjesna, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) Željko Klaus zatražio je ostavku Gordane Mustač, predsjednice Upravnog vijeća IMZ-a, a ministra Kujundžića pozvao da je smijeni ako sama ne odluči otići. Imunološki zavod je bez ravnatelja, nakon ostavke Bojana Benka, četvrtog ravnatelja koji napušta IMZ u posljednje dvije godine



ZAGREB – Zbog nebrige prema Imunološkom zavodu čija je sudbina i dalje neizvjesna, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) Željko Klaus zatražio je ostavku Gordane Mustač, predsjednice Upravnog vijeća IMZ-a, a ministra Kujundžića pozvao da je smijeni ako sama ne odluči otići. Imunološki zavod je bez ravnatelja, nakon ostavke Bojana Benka, četvrtog ravnatelja koji napušta IMZ u posljednje dvije godine.


U obrazloženju ostavke, čiji je tekst podijeljen novinarima na konferenciji za novinare u Sindikatu EKN-a, Benko navodi kako nije imao podršku za provedbu svog plana – dovršetak preustroja IMZ-a, djelomično pokretanje proizvodnje na postojećoj lokaciji i stručno jačanje Zavoda. Upozorava i na činjenicu da je prije nego je preuzeo mandat vođenja IMZ-a istekao rok trajanja više od 20.000 litara krvne plazme koja se mogla iskoristiti za proizvodnju lijekova, a Ministarstvo zdravstva nakon toga je uskratilo dozvolu za njenu već dogovorenu preradu, što je onemogućilo bilo kakvu upotrebu plazme pohranjene u IMZ-u.


U sindikatu propast krvne plazme ne žele komentirati, ali upozoravaju da se ništa ne čini da bi se zalihe u ledenicama Imunološkog zavoda, prikupljene dobrovoljnim darivanjem krvi, spasile. Predsjednica Upravnog vijeća bavi se sporednim stvarima, inicijativa zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića se ignorira, a radi se na tome da se Imunološki zavod s liste tvrtki od strateškog interesa vrati na listu tvrtki od posebnog interesa, upozorava Klaus.




– Na popisu tvrtki od strateškog interesa ima svega i svačega. Ako nam zdravlje nije strateški interes, što onda jest? – upitao je Klaus i pozvao premijera Plenkovića i resorne ministre da preispitaju ideju čija se realizacija, prema njegovim saznanjima, priprema u Vladi.


Zagrebački je gradonačelnik Bandić jučer izjavio da bi sporazum Vlade i Grada Zagreba oko projekta IMZ-a trebao biti potpisan idući tjedan. – Imamo dobar kontakt s Vladom, stvari idu u pozitivnom smjeru. Naš jedini zahtjev je da se IMZ sačuva u cijelosti, da se sačuvaju svi serumi, pripravci i antitoksini – rekao je Bandić, procjenjujući da bi novi pogon završili u roku od četiri godine, ulaganjem od 400 do 500 milijuna kuna.



Šef sindikata EKN-a smatra sramotnim što inicijativa Grada Zagreba, koji raspolaže novcem i objektima za novi pogon IMZ-a, stoji na čekanju, i poziva Vladu da je prihvati. Ako se uskoro ne krene s operativnim rješenjima, sindikat je, najavljuje Klaus, spreman na sindikalne akcije u kojima »neće sudjelovati samo 30-ak zaposlenica IMZ-a, već kompletno članstvo«.


Imunološki je zavod zamrznut već četiri godine, upozorava sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec, koja ni od novog povjerenstva ne očekuje nikakav rezultat jer je »svaka nova garnitura dosad pokušala potkopati napore prethodnika«.


Pred saborskim Istražnim povjerenstvom za IMZ jučer je svjedočio akademik Vlatko Silobrčić, koji je 90-tih bio direktor IMZ-a, a onda i predsjednik Nadzornog odbora. Zavodu je, tvrdi, u pet godina upravljanja osigurao pozitivno poslovanje, unatoč nepovoljnim ugovorima svog prethodnika, a ključni uzrok poslovne propasti IMZ-a vidi u neriješenom pitanju vlasništva. Od optužbe da je novac IMZ-a uz nepovoljne kamate uložio u štedionicu Pantovčak Guste Santinija, svog financijskog savjetnika, opravdao se namjerom da IMZ-u osigura dostupnost tog novca.