Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se na koronavirus testira 131 osoba, uključujući obitelj oboljelog u Rijeci

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Utvrdili smo sedam kontakata muškarca iz Rijeke, oni su stavljeni u nadzor. U njegovoj obitelji ima bolesnih, oni se testiraju, rekao je Krunoslav Capak



Ministar zdravstva Vili Beroš na jutarnjoj presici o situaciji s koronavirusom izvijestio je da je u tijeku testiranje 131 bolesnika, od toga njih 107 su potvrđeni, a 27 testiranja je u tijeku.


– Zasad i dalje imamo samo tri pozitivna i potvrđena nalaza infekcije koronavirusom. Zahvaljujem kliničkoj struzi, a pogotovo svim infektiolozima, jer oni sada rade najvažniji posao.


Nove zemlje koje od jučer imaju zaražene koronavirusom su Norveška, Makedonija, Rumunjska, Grčka i Gruzija. Jutros sam se čuo s njemačkim kolegom, koji je jako zabrinut sa situacijom u Njemačkoj, inzistira na zajedničkim potezima u EU.




Tijekom popodneva ustanovit ćemo još jednu hitnu ambulantu u Fran Mihaljević, kako bi odvojili pacijente koji su suspektni na koronavirus, od onih koji dolaze zbog gripe i prehlade. Ozbiljan posao za sada se odvija na najbolji mogući način, naglasio je Vili Beroš.


Od sinoć nema novih pozitivnih


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić naglasila je da od sinoć, na sreću, nema novih pozitivnih na koronavirus.


– Dvojica bolesnika koji su kod nas su dobro, nema nikakvih dodatnih problema. Želim im se zahvaliti u ime klinike i svih, snašli su snage da se obrate i medijima i javnosti da objasne iz prve ruke kako to izgleda s njihovom bolešću, koja je u njihovom slučaju blaga.


To je bolja poruka nego tisuću naših riječi za hrvatsku javnost, zahvaljujem im na odgovornosti i humanosti, rekla je Markotić.


Na pressici je rečeno kako je utvrđeno sedam kontakata muškarca zaraženog koronavirusom, koji se liječi u KBC-u Rijeka.


– Utvrdili smo sedam kontakata muškarca iz Rijeke, oni su stavljeni u nadzor. U njegovoj obitelji ima bolesnih, oni se testiraju, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Iznio je jednu molbu medijima: “Molimo medije, jedne novine su objavile ispovijest žene koja je sva sretna ispričala da se vratila iz Venecije i da je nitko ništa nije pitao na granici. Ako netko napravi grešku, molimo medije da to ne naglašavaju. Tko radi taj i griješi. Ali molimo medije da to ne naglašavaju”, rekao je Krunoslav Capak.


Određuju se lokacije za karantene


Što se tiče dovoljnog broja ljudi, u epidemiološkoj službi neće biti problem, rekao je Capak.


Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je da sve funkcionira prema uputama Stožera civilne zaštite.


– Rade se pripreme za određivanje lokacije i prostora za izolaciju odnosno karantenu po svim županijama u slučaju da za tim bude potrebe. Sve službe rade u punom opsegu i kad je u pitanju granica, nadzor ulaska u Republiku Hrvatsku i što se tiče granične policije, sanitarnih službi, sve je u punom kapacitetu u funkciji, rekao je Božinović.


Vili Beroš objasnio je situaciju s antivirusnim lijekovima koji se daju pacijentima kod kojih je potvrđen koronavirus: “Talijanski kolege koriste iste lijekove kao i mi, nema nikakve razlike. Nisu to neki novi lijekovi”.


– Našu strategiju smo temeljili na procjeni rizika, spremni smo na sve scenarije. Po potrebi će se svi zdravstveni kapaciteti preusmjeriti na liječenje ovih stanja, ali vjerujem da do toga neće doći, rekao je ministar Beroš.