Epidemija koronavirusa

U Hrvatskoj 128 zaraženih koronavirusom: Slijede nam rigoroznije mjere, policijske patrole i reduciranje međugradskog prijevoza

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Nacionalni stožer Civilne zaštite upozorio je na povećan broj kršenja samoizolacije zbog čega bi mogle biti uvedene rigoroznije epidemiološke mjere zaštite, a najavljene su češće policijske patrole.



ZAGREB – U Hrvatskoj je 128 zaraženih koronavirusom, danas je prvi put potvrđeno u jednom danu više od 20 novih slučajeva zaraze, u Zagrebu i još nekim gradovima zatvaraju se dječja igrališta, a nadležne službe najavljuju mjere za vjenčanja i sprovode i moguće ograničavanje javnog prometa.


Danas su potvrđena 23 nova slučaja čime se broj zaraženih u Hrvatskoj, 25. dan od pojave prvog slučaja zaraze koronavirusom, popeo na 128, a tri osobe teško bolesne su spojene na respirator.


Prvi slučaj zaraze zabilježen je u Ličko-senjskoj županiji i na Hvaru, što je prvi slučaj zabilježen na nekom hrvatskom otoku.




Epidemiološka slika ukazuje na određenu lokalnu tansmisiju koronavirusa, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. “No, to je sad irelevantno jer smo još prije nekoliko dana odlučili da se naš obrambeni sustav podiže na veću razinu”, naglasio je Beroš.


Nacionalni stožer Civilne zaštite upozorio je na povećan broj kršenja samoizolacije zbog čega bi mogle biti uvedene rigoroznije epidemiološke mjere zaštite, a najavljene su češće policijske patrole.


Zbog nepridržavanja mjera samoizolacije dosad je sankcionirano 150 prekršitelja, a samo je jutros u zagrebačke ljekarne ušlo 18 ljudi koji su prekršili mjere samoizolacije.


Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je mogućnost ukidanja javnog i međugradskog prijevoza.


Stožer je odlučio, kazao je Božinović propisati mjere za sklapanje brakova te pogrebe i ispraćaje koji će se obavljati u krugu obitelji, uz nazočnost službene osobe, pod uvjetom da nitko nema respiratorne simptome. Ispraćaji će biti bez glazbe, dostave svijeća i cvijeća, a svadbe bez svečanosti.


Dječja igrališta se stavljaju izvan uporabe, kao i sportska igrališta, rekao je Božinović.


Dječja igrališta u petak su zatvorena u Splitu, Zagrebu, Sisku i Varaždinu.


Službe su ponovno pozvale hrvatske građane da ne kupuju iracionalno velike količine namirnica, jer bi u suprotnom mogle biti uvedene i restrikcije na količinu robe koju pojedinac može kupiti.


Starije građane se pozvao pak da ne odlaze u kupovinu, a uvođenje četvrte faze mjera i ograničavanja kretanja ovisit će o tome koliko se građani pridržavaju preporuka.


Dan nakon što su pripadnici Hrvatske vojske počeli s podizanjem šatora i ekspedicijskog kampa ispred Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu kapaciteta 270 kreveta za prihvat oboljelih pacijenata, u zagrebačkoj Areni počelo je postavljanje bolničkih kreveta za, bude li potrebno smještaj lakših bolesnika.


Premijer Andrej Plenković koji je u petak obišao kamp ispred bolnice Dubrava rekao je da se Hrvatska time pripremila ono što nema nijedna druga europska država.


Kapacitet ležajeva u šatorima bit će oko 250 pacijenata, plus još 300 smještajnih jedinica neposredno u dva aneksa, a ako bude potrebno čitava bolnica bit će respiratorno središte, odnosno centar za tretiranje pacijenata u slučaju širenja epidemije Covid-19, poručio je Plenković.


Na novinarsko pitanje o povlačenju jučerašnje odluke Vlade o nabavci gotovo 19 milijuna kuna vrijedne medicinske zaštitne opreme, odgovoreno je kako će danas biti realizirana donacija 11,5 tisuća tona zaštitne medicinske opreme, koja je Hrvatskoj osigurana donacijom jednog šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata,


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da će se kapaciteti u Dubravi koristiti kada se popune kapaciteti Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.


Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ocijenila je u petak da su se zdravstvene ustanove neujednačeno pripremile za epidemiju koronavirusa, a iz dojava i upita članova HUBOL-a vidi se bojazan da u bolnicama nema dovoljno zaštitne i druge opreme.


Ministar Beroš najavio je nabavu dodatnih količina zaštitih maski za građane i naglasio da Hrvatska ima dovoljno testova za koronavirus. Dodao je kako je važno da zaštitnu opremu imaju zdravstveni djelatnici, pogranični policajci i inspektori, a da tih maski ima dovoljno i da se intenzivno raspravlja o nabavi dodatnih zaštitnih maski.


Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je građane da ne nasjedaju na informacije prema kojima policija prikuplja osobne podatke građana putem mobilnih aplikacija zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije.


Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić poručio je kako u Velikom tjednu i na Uskrs u crkvama neće biti liturgijskih slavlja svećenika s narodom te da će crkvene odredbe trajati 30 dana koliko traju i civilne odredbe u Hrvatskoj.


Ministarstvo gospodarstva pozvalo je sve poduzetnike koji mogu proizvesti i/ili dobaviti medicinsku opremu, dezinfekcijska sredstva i drugi potrebni materijal, da se jave Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta – Ravnateljstvu za robne zalihe, na kontakt: [email protected].


Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvao je poslodavce u privatnom sektoru da ne podliježu panici i ne otpuštaju radnike jer plaće za veljaču su isplaćene, a do isplate plaća za ožujak ostalo je još 25 dana.


Rad stanica za tehnički pregled vozila nije obustavljen, a djelatnosti se obavljaju uz poduzimanje mjera predostrožnosti koje su zbog pojave koronavirusa usklađene s preporukama nadležnih institucija, priopćio je u petak Centar za vozila Hrvatske.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je u petak optužbe Sindikata policijskih službenika da policajci nemaju adekvatna zaštitna sredstva i opremu za borbu protiv koronavirusa, istaknuvši da Vlada dobro brine o njima.


U novim okolnostima u kojima su zbog opasnosti od širenja zaraze otkazani javni događaji i okupljanja Ministarstvo kulture je na svojim stranicama počelo, u rubrici Kulturni sadržaji online, objavljivati informacije i najave kulturnih sadržaja koji će se prenositi putem raznih distribucijskih kanala kako bi oni, s obzirom na to da se ne mogu održavati pred publikom, ipak bili dostupni.