NEMA PANIKE

U Europskoj uniji 22 oboljelih, u Hrvatskoj nema zaraženih koronavirusom

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

HZJZ će svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovije podatke u vezi s koronavirusom



ZAGREB – U Hrvatskoj trenutno nema oboljelih od koronavirusa, u Europskoj uniji su 22 oboljele osobe, a u svijetu ih je 11.955, dok je 259 ljudi umrlo u Kini, objavio je u subotu Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)


HZJZ će svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovije podatke u vezi s koronavirusom.


Kako bi se ingerencija kriznog stožera s Ministarstva zdravstva podignula na nacionalnu razinu, u Ministarstvu zdravstva popodne je počeo sastanak na kojem, među ostalim, sudjeluje ministar zdravstva Vili Beroš i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.




Ministar Beroš u subotu je u emisiji Intervju tjedna HRT-a rekao da je situacija alarmantna, ali da ne treba dizati paniku. Beroš je rekao da ovakve epidemije obično traju 2,5-3 mjeseca pa jenjavaju i na kraju nestaju. Nadaju se da će slično biti i u ovom slučaju, ali neće kalkulirati, bit će spremni za sve scenarije, poručio je.


Doista smo promišljeni, pripremljeni, a uskoro, vjerujemo, i uvježbani jer planiramo jednu simulacijsku vježbu pripravnosti u slučaju sumnje na pojavu koronavirusa na našim granicama, rekao je Beroš, dodajući da će se ta vježba održati »čim prije« te da je jutros dao nalog za pripremu.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je u subotu da je osiguralo uz pomoć Francuske prijevoz četiri hrvatska državljana iz Wuhana koji će se vratiti u Hrvatsku nakon što provedu 14 dana u karanteni.