Nije žurba

U Europi se razmišlja o zabrani energetskih napitaka mladima, Kujundžićevo ministarstvo još šuti

Ljerka Bratonja Martinović

arhiva NL

arhiva NL

Jedna limenka energetskog pića od 250 ml u prosjeku sadrži 80 miligrama kofeina i 27 grama šećera, što odgovara velikoj šalici crne kave s četiri žlice šećera 



Engleska bi uskoro mogla zakonom zabraniti prodaju energetskih pića mlađima od 18 godina, ako takav vladin prijedlog dobije podršku javnosti. Zbog visoke stope konzumacije energetskih napitaka među maloljetnicima, engleska je vlada odlučila kroz javnu raspravu utvrditi je li javno mnijenje sklonije zabrani koja bi se odnosila na sve osobe mlađe od 18, ili bi se granica ipak postavila na dob od 16 godina.


Dok su vlasti u Engleskoj svjesne štetnosti konzumacije ovih pića koja sadrže visoki udio kofeina i šećera odlučile poduzeti rigorozne mjere, hrvatsko Ministarstvo zdravstva već pola godine ispituje uzroke i razmjere konzumacije među hrvatskim tinejdžerima da bi utvrdilo je li takva zabrana uopće potrebna.


Uporna Borzan


Zahtjev za zabranom prodaje energetskih pića djeci i maloljetnicima još je lani ministru Kujundžiću stigao od eurozastupnice Biljane Borzan, koja je u listopadu 2017. pozvala Ministarstvo zdravstva da po uzoru na Latviju i Litvu zabrani prodaju energetskih napitaka djeci i maloljetnicima. To je podrobno argumentirala istraživanjima o učestalosti konzumacije takvih pića među djecom i mladima, kao i medicinskim podacima o posljedicama prekomjernog unosa šećera i kofeina, kojima ovi napici obiluju.




Ministar Kujundžić odgovorio je negativno na njen zahtjev, tvrdeći da bi se zabrana kosila s europskim zakonodavstvom. U međuvremenu, Borzan je od europskih institucija dobila jednoznačan odgovor da to nije točno, a ministar Kujundžić na to je promijenio ploču, tvrdeći kako odluku treba donijeti na temelju dokaza te da »zabrane ne donose rezultat«.



Konzumira ih čak 86,4 posto hrvatskih tinejdžera 


Prema istraživanju ESPAD uz 2015. godine, energetska pića konzumira čak 86,4 hrvatskih tinejdžera u dobi od 16 godina, a 47,5 posto istodobno je konzumiralo posebno rizičnu kombinaciju – alkohol i energetska pića.



Izmjene zakona o trgovini i ugostiteljskoj djelatnosti koje je s ciljem zabrane prodaje energetskih pića maloljetnicima predložio SDP glatko su odbijene. Iz Ministarstva zdravstva u ožujku su najavili da će napraviti detaljnu analizu iskustava i prakse drugih zemlja po tom pitanju, a paralelno s novim istraživanjem HZJZ-a o navikama konzumacije energetskih pića ispitati i obiteljske i socioekonomske okolnosti koje mlade navode na kupnju štetnih energetskih napitaka. Treba, poručili su, sustavno eliminirati uzroke takvog ponašanja jer zabrane nisu dovoljno efikasne, a argumentirali su to tvrdnjom da su »i alkoholna pića unatoč zabrani prodaje i dalje dostupna maloljetnicima«.


Pola godine analize


Dok naš ministar zdravstva već pola godine traga za dokazima i efikasnim metodama, njegov engleski kolega, ministar zdravstva Steve Brine, ne dvoji da djeci treba zabraniti pristup energetskim pićima.


– Imamo odgovornost zaštititi djecu od proizvoda koji štete njihovom zdravlju i obrazovanju, a znamo da pića u limenkama s kofeinom i često šećerom, postaju njihov svakodnevni obrok, argumentirao je u medijima. Djeca u Engleskoj, dodao je, ispijaju 50 posto više ovih napitaka od europskog prosjeka, a učitelji su uočili zabrinjavajuću vezu između tog proizvoda i sve goreg ponašanja djece u učionici.


Poznato je da energetska pića imaju visoki udio šećera i kofeina, što je povezano s pretilošću, visokim tlakom i bolestima srca. Prekomjerna konzumacija kofeina može uzrokovati anksioznost, napade panike i visoki krvni tlak. Jedna limenka energetskog pića od 250 ml u prosjeku sadrži 80 miligrama kofeina i 27 grama šećera, što odgovara velikoj šalici crne kave s četiri žlice šećera. U Engleskoj planiraju zabranu koja bi se odnosila na sve napitke sa 150 miligrama kofeina i više po litri. Britanska premijerka Teresa May objasnila je kako zabranu razmatraju zbog dobrobiti tisuća mladih koji redovito piju energetske napitke, često i zbog cijene koja je niža od cijene gaziranih pića.


Inertna Vlada


Eurozastupnica Borzan razočarana je inertnošću hrvatske vlade prema ovom problemu.


– Ministrova najava iz ožujka i činila mi se kao dobivanje na vremenu, traženje izlike da se ne učini ništa. Podatke imamo, ne znam čemu dodatna istraživanja. Riječ je o rastućem problemu kod mlade populacije i pitam se moramo li čekati da postanemo kao Engleska i da budemo zadnji u Europi koji će donijeti takve mjere, komentira Borzan. Dodatni je argument u prilog zabrani, dodaje, što u Hrvatskoj nema radnika koji bi zbog takvog poteza bili na šteti, niti bi se ugrozila radna mjesta, a i javnost je smatra potrebnom.