Konstruktivna kritika

U Dragama “doradili” spomenik ubojici: Miro Barešić osvanuo “krvavih ruku”

P. N.

foto: Antifa Šibenik

foto: Antifa Šibenik

Nepoznat netko, naime, u noći sa subote na nedjelju Barešićev dlan i nogavicu poprskao je crvenim sprejom. Fotografija "dorađenog" spomenika objavljena je na facebook stranici Antifa Šibenik, uz napomenu: "Nedostajao je završni detalj na spomeniku ubojici.



Nedavno otkriveni spomenik Miri Barešiću u selu Drage, hrvatskom emigrantu – ubojici, koji je zbog likvidacije jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora, u nedjelju je osvanuo “krvavih ruku”.


Nepoznat netko, naime, u noći sa subote na nedjelju Barešićev dlan i nogavicu poprskao je crvenim sprejom. Fotografija “dorađenog” spomenika objavljena je na facebook stranici Antifa Šibenik, uz napomenu: “Nedostajao je završni detalj na spomeniku ubojici.


Podsjetimo, Miro Barešić bio je član emigrantske organizacije Hrvatski narodni otpor, koju je utemeljio jedan od najpoznatiji ustaških zločinaca Maks Luburić. U travnju 1971. godine on je ubio jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića.




Godinu dana kasnije, Švedska ga je pod ucjenom deportirala u Španjolsku. Skupina hrvatskih emigranata – terorista, naime, otela je avion koji je letio na relaciji Göteborg – Stockholm, a oslobađanje zatočenih putnika uvjetovali su oslobađanjem nekolicine zatvorenih Hrvata, među kojima je bio i Barešić.


U Španjolskoj je Barešić odležao 18 mjeseci zatvora, nakon čega su mu švedske vlasti dopustile da ode u Paragvaj. Ponovo je izručen Švedskoj sedamdesetih te je ležao još sedam godina zatvora i na koncu je protjeran u Paragvaj.


U Hrvatsku se vraća početkom rata, priključuje se Zboru narodne garde. Pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo je već u prvoj akciji, u blizini Zadra.


Na otvaranju spomenika Barešiću okupio se cvijet ekstremne desnice, među kojima i dva HDZ-ova tehnička ministra, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović i njegov kolega iz braniteljskog sektora Tomo Medved.