Stiže bura

U Dalmaciji palo 40-ak centimetara snijega. Doznajte kakvo nas vrijeme čeka idućih dana

P. N.

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL



Dalmaciju je jučer poslijepodne i navečer pogodila snježna mećava – a mjestimično u Dalmatinskoj zagori ima i 40 centimetara snježnog pokrivača. Zimski su uvjeti na mnogim cestama u Dalmaciji, a otkazana je i nastava u školama na imotskom području. 


U Imotskom je palo 23 centimetra snijega, dok ga je u Sinju 15 centimetara. Padao je i u Dugom Ratu i Pločama, Klisu, Dugopolju, Dicmu, Muću i još brojnim drugim dalmatinskim mjestima. 


– Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, a snijeg povremeno pada u Lici i Dalmaciji, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub (HAK) te pozvao vozače na oprez zbog moguće poledice, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti, a ima je i na autocestama A1 Zagreb -Split-Ploče između Lučkog i Karlovca, A3 Bregana-Lipovac između Križa i Nove Gradiške te A7 GP Rupa-Diračje.




Porast tlaka donijet će i barem djelomično razvedravanje u većini područja. A zatim će zapuhati sjeverni vjetar na kopnu te bura na moru, koja će najjača biti u četvrtak. Naši će krajevi sutra biti u prostranom ciklonalnom polju, pri čemu će jedno od središta ciklone biti na jugu Italije. Sa zapada će pak prema kraju dana jačati utjecaj anticiklone. Na istoku Hrvatske sutra će tako biti promjenljivo oblačno. Povremeno u nekim krajevima treba računati na malo kiše, a uglavnom navečer i u noći i na snijeg. Vjetar će u noći i ujutro biti ponegdje umjeren zapadni i sjeverozapadni, piše HRT.


Najniža jutarnja temperatura predviđa se od -2 do 1, a najviša će dnevna biti između 3 i 5 stupnjeva. Sunčanih će razdoblja biti i u zapadnijim predjelima. No i ondje je ponegdje moguće malo kiše, a kao na istoku, potkraj dana te u noći i snijega. Uz slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, navečer i sjeverni vjetar – temperatura zraka od jutarnjih -1 do 1 danju će porasti do vrijednosti između 4 i 6 stupnjeva.


Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, samo ponegdje uz malo kiše. A u dijelu Gorskoga kotara i Like, gdje će biti oblačnije nego na moru, mjestimice i s maglom, može pasti i malo snijega. Jugozapadni i zapadni vjetar će oslabjeti i okrenuti potkraj dana na sjeveroistočni. Na Jadranu će navečer i u noći jačati bura.


I u Dalmaciji će također potkraj srijede okrenuti na buru. A u prvome dijelu dana još će ponegdje puhati jugo, zatim sjeverozapadnjak i sjeverac. More većinom malo, ponegdje umjereno valovito. Pritom će prijepodne biti dosta oblaka uz mjestimice malo kiše, a uglavnom u Zagori i snijega. Najviša temperatura od 5 do 9 stupnjeva, koliko se predviđa i na krajnjem jugu Hrvatske. Ondje će prvi dio srijede obilježiti oblaci i mjestimične oborine – osim kiše, treba računati i na susnježicu i snijeg, poglavito u Konavlima, u dolini Neretve te u višim predjelima na Pelješcu. Nakon juga zapuhat će sjeverozapadnjak i sjeverac, a navečer i u noći bura.


U četvrtak ponovno oblačno s povremenim snijegom, uglavnom slabim, samo ponegdje uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Zapuhat će sjeverni vjetar, kojega će biti i u manje oblačni petak kada je malo snijega moguće još većinom u gorju. U subotu je izgledan porast dnevne temperature uz jugozapadni vjetar. Na Jadranu se malo kiše, ali mjestimice i snijega, predviđa prekosutra još na jugu, a snijega nošenog burom može biti i podno Velebita. Bura koja će zapuhati potkraj srijede – u četvrtak će jačati, a u drugome dijelu petka slabjeti. Dnevna temperatura zraka neće se previše promijeniti, a pojedina jutra opet bi mogla donijeti negativne temperaturne vrijednosti.