Šef Europskog vijeća

Tusk nahvalio Hrvatsku, kaže da smo u 25 godina ostvarili »nevjerojatno«

Hina

Foto Damir Sencar / HINA / POOL / PIXSELL

Foto Damir Sencar / HINA / POOL / PIXSELL

»Mi u Europi cijenimo to što ste postigli u 25 godina neovisnosti, to je nevjerojatno postignuće«, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejem Plenkovićem



Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu da je Hrvatska od međunarodnog priznanja prije 25 godina ostvarila »nevjerojatna postignuća« i da danas igra ključnu ulogu u jugoistočnoj Europi.


Hrvatsku je 15. siječnja 1992. priznalo svih dvanaest članica tadašnje Europske zajednice, u jeku rata za neovisnost nakon raspada bivše Jugoslavije 1991.Godine 2008. postala je članica NATO-a, a 2013. Europske unije i na putu je gospodarskog oporavka nakon višegodišnje krize.

»Mi u Europi cijenimo to što ste postigli u 25 godina neovisnosti, to je nevjerojatno postignuće«, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejem Plenkovićem.


Dodao je da je uloga Hrvatske u jugoistočnoj Europi »apsolutno ključna« u pogledu sigurnosti i političke izvjesnosti.




»Hrvatska je jamac da je situacija u Europi, pogotovo u regiji optimističnija nego prije«, istaknuo je poljski političar. »Hrvatska je za mene najbolji partner kojeg mogu zamisliti«, dodao je Tusk.


Premijer Plenković je ocijenio da je dolazak čelnika EU-a na obljetnicu priznanja »politička i simbolička gesta postovanja prema Hrvatskoj«.


Dvojica dužnosnika razgovarala su o integraciji Hrvatske u Schengen i eurozonu, stanju u EU-u nakon Brexita te o pripremi sastanakna na vrhu EU-a na Malti i u Rimu.


Nakon sastanka u Banskim dvorima, Plenković i Tusk otišli su u Hrvatski sabor koji svečanom sjednicom obilježava 25. godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske.