Sve više gostiju

Turizam će ove sezone ubrati 800 milijuna više nego lani: U Hrvatskoj se odmara milijun i sto tisuća turista

Biljana Savić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Top županije koje ostvaruju najviše noćenja su Istra, koja je već godinama   broj jedan destinacija u Hrvatskoj, a na drugom mjestu je tradicionalno Kvarner.  Ministar turizma Gari Cappelli ističe da je od početka godine ostvareno više od 50 milijuna noćenja, što je rast od 18 posto i gotovo 28 milijuna dolazaka, odnosno 12 posto više nego u istom razdoblju lani, što će se odraziti i na prihode



RIJEKA  Za protekli, posljednji srpanjski vikend najavljivan je najveći dolazak turista, no prema prvim pokazateljima eVisitora, vikend prije, od 21. do 23. srpnja, bio je nešto jači.


Tako je prema prvim podacima sustava eVisitor proteklog vikenda, odnosno od 28. do 30. srpnja, ostvareno 493 tisuće dolazaka turista  i 3,05 milijuna noćenja, dok je tijekom vikenda prije, od 21. do 23. srpnja, ostvareno 586 tisuća dolazaka i 3,1 milijun noćenja. Usporedbe radi, posljednjeg vikenda u srpnju prošle godine ostvareno je 2,8 milijuna noćenja. Trenutačno se u Hrvatskoj odmara oko milijun i sto tisuća turista. Još jedan rekord je pao i sve manje postaje smiješna rugalica »legenda kaže da jedna sezona u Hrvatskoj nije bila rekordna« koja se stalno pojavljuje u medijima i na društvenim mrežama.

I sam ministar turizma Gari Cappelli kazao je da je od početka godine ostvareno više od 50 milijuna noćenja, što je rast od 18 posto i gotovo 28 milijuna dolazaka, odnosno 12 posto više nego u istom razdoblju lani te da očekuje da će se ti rezultati odraziti i na ostvarene prihode od turizma u ovoj godini koji bi mogli biti veći za oko 700 do 800 milijuna eura. Ilustracije radi, prihodi od turizma prošle godine bili su veći od 10 milijardi eura. To bi značilo da će ove godine prihod od turizma biti rekordan, odnosno iznosit će oko 11 milijardi eura.


Dolaze Talijani


Top županije koje su ostvarile najviše noćenja proteklog vikenda, a i tijekom cijeloga ljeta su Istra, koja je već godinama po broju noćenja i dolazaka turista broj jedan destinacija u Hrvatskoj, na drugom mjestu bio je tradicionalno Kvarner, slijedi Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska i Ličko-senjska županija. Zanimljivo je da su među top pet destinacija koje su ostvarile najviše noćenja, četiri iz Istarske županije –  na prvom mjestu je Rovinj, zatim Poreč, pa Medulin, Umag i jedini u prvih pet koji nije iz Istre – Dubrovnik.



Posljednji vikend u srpnju za grad Rab je donio pomalo iznenađujući rezultat. Naime, radi se o vikendu nakon Rabske fjere te ne bi čudilo da se zabilježi manje noćenja, međutim Rab bilježi mali, ali ipak porast u noćenjima od 1 posto s obzirom na lanjsku godinu. Tako je na Rabu u razdoblju od 28. do 30. srpnja ostvareno oko  50 tisuća noćenja, a u lanjskom zadnjem vikendu srpnja oko  43 tisuće noćenja. Rab je, doduše, u tom razdoblju imao manje dolazaka, tako da se bilježi 20-postotni pad u  dolascima, ove godine je u ovom razdoblju došlo oko 6.300 turista, a lani 7.880, što se može prokomentirati kako turisti na Rabu produljuju svoj boravak –  kaže nam direktorica TZG-a Raba Ivana Matušan i naglašava da je zanimljiva činjenica da su u uspoređenim terminima domaći turisti imali manje noćenja i to za 7 posto, dok su stranci povećali broj noćenja za 2,5 posto. Na području Grada Raba najviše su ove godine noćili Nijemci, Hrvati, Slovenci, Austrijanci te Mađari. Lani su isti bili u top 5, međutim Nijemci i Slovenci su ove godine pojačali broj noćenja, i to Nijemci za čak 8, a Slovenci za 5 posto. – Rabljani vrlo optimistično dočekuju kolovoz, a zašto i ne bi, kada su kumulativno od 1.siječnja do 30. srpnja ostvarili porast u noćenjima od 11 posto, a u srpnju od 6 posto zbog školskih praznika u njemačkim pokrajinama Baden-Württemberg i Bavarske, kao i početak ferragosta – kaže Matušan.


Top tržišta ove sezone su, a tako i proteklog vikenda – Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija i Poljska.


No, sad će nam stići Talijani. Počinje ferragosto. Velika većina talijanskih tvrtki stavlja ključ u bravu 4. kolovoza, u petak, a onda kreće navala Talijana na more. Dva vikenda će biti udarna, ovaj koji predstoji i onaj nakon njega, jer pada uoči blagdana Velike Gospe. Očekujemo, kad je o Kvarneru riječ, gužve na Pasjaku. Blaženi ferragosto!



Mali Lošinj ovih dana bilježi vrlo dobre rezultate s posjetom gostiju koji se kreću oko 26.500 u svim smještajnim kapacitetima. Protekli vikend zabilježio je 77.000 noćenja i 3 posto bolji turistički posjet u odnosu na lani. Promatrajući posjet po zemljama, Mali Lošinj najveće poraste proteklog vikenda bilježi s tržišta Poljske, Nizozemske, Njemačke i Mađarske – Najave za kolovoz su izuzetno dobre, očekuje se nastavak ovih trendova povećanja i u kolovozu i uspješan nastavak turističke godine. Posebno su dobra očekivanja u kampovima i hotelima – kaže gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.


Ipak, puno toga Hrvatskoj ne ide u prilog kad je o talijanskim turistima riječ. Talijanska istraživanja pokazala su da će i ove godine čak 70 posto Talijana ljetovati u svojoj zemlji, no oni koji će ljetovati izvan Italije, najviše će ih ići u Grčku zbog niskih cijena, dobrih aranžmana i velikih smještajnih kapaciteta. Zatim će u Španjolsku i Francusku, a tek potom u Hrvatsku.  No, tako je svake godine, sve je kao i lani, izuzev velikog iznenađenja ove godine – Talijani će ovoga ljeta putovati i u albanska ljetovališta.  


Dva problema


 – Procjenjuje se da će ovoga ljeta, u lipnju, srpnju i kolovozu, na ljetovanje ići oko 35 milijuna Talijana, od čega 53 posto njih u kolovozu, a od toga 70 posto njih ljetovat će u Italiji. Najdraže destinacije su im Pruglia, Sicilia i Toscana. U Hrvatskoj je prošle godine ljetovalo oko milijun i stotinu tisuća Talijana koji su ostvarili 5,3 milijuna noćenja. Računamo da će oko polovicu od tih prošlogodišnjih noćenja, negdje oko 2,5 milijuna, ostvariti u kolovozu, kaže nam Branko Curić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u  Milanu.



U prvih 29 dana srpnja na otoku Krku ostvareno je ukupno 1.333.977 noćenja, što je za 4 posto više u odnosu na 2016. Na otoku trenutačno boravi oko 50.000 gostiju, što je na razini prošle godine. Za vikend od 21. do 24. srpnja ostvareno je 42.297 dolazaka, 3 posto više nego lani, i  297.888 noćenja, 1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. No, protekli vikend na otoku Krku zabilježio je pad u odnosu na 2016. Na Krk je  prošlog  vikenda došlo  35.397 turista, 15 posto manje nego lani, a oni su ostvarili 282.117 noćenja, 4 posto manje u odnosu na 2016. – Moramo istaknuti da za protekli vikend možemo uspoređivati podatke tek sa sutrašnjim datumom, dakle 1. kolovoza, kad budu evidentirane sve prijave i odjave od 31.srpnja, kazala nam je jučer direktorica TZ-a otoka Krka Majda Šale. Dodaje da na Zlatnom otoku prevladavaju gosti iz Njemačke  koji najvećim dijelom dolaze iz jakih pokrajina, i to Bavarske i Baden-Württemberga, u kojima su upravo započeli školski praznici koji će trajati do 11 rujna. – Pred nama su vikendi koji će zasigurno donijeti pozitivne pokazatelje,  kao i prihode. Slijedi i dolazak Talijana, koji su brojčano na Krku u kolovozu odmah iza Nijemaca. Očekivanja za kolovoz su više nego dobra, prema informacijama turističkih djelatnika na otoku. računamo na daljnjih  250.000 dolazaka i 1.580.000 noćenja – najavljuje Šale.


 – Očekujemo blagi porast u odnosu na prošlu godinu, nema u ovom sektoru velikih amplituda, no postoje dva dodatna problema. Prvi je što Talijani Hrvatsku još uvijek percipiraju kao isključivo cestovnu destinaciju. Iako smo znatno napredovali s aviolinijama, to je Talijanima očito nedovoljno. Drugi problem je u tome što je Hrvatska ove godine imala rani buking, a 50 posto Talijana se u zadnji čas odlučuje za destinaciju i buking, pa se suočava sa stopiranim bukingom i nedostatkom smještajnih kapaciteta, a to je jedan od razloga da će i oni koji su planirali u Hrvatsku, možda otići u neku drugu državu – kaže Curić i napominje da Talijan na ljetovanju prosječno potroši 970 eura.  


Sjajne vijesti stižu nam iz Njemačke. U njemačkim pokrajinama Baden-Württemberg i Bavarskoj upravo počinju školski praznici, pa se i s tih, nama najemitivnijih tržišta, idućih dana očekuje veliki priljev turista.  

– Ovo će biti najbolja godina za hrvatski turizam s njemačkog tržišta u povijesti, uspostavljene su brojne nove aviolinije, a Hrvatska se nalazi u ponudi gotovo svih turoperatora – kaže nam direktor predstavništva HTZ-a u Njemačkoj  Romeo Draghicchio.


Njemački rast


 – S tržišta Njemačke smo u dosadašnjem dijelu godine ostvarili doista odlične rezultate, posebice u lipnju i srpnju, kad su ostvareni visoki dvoznamenkasti porasti. Već sada imamo oko 300 tisuća više realiziranih dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani. Pred nama je sada razdoblje školskih praznika u Bavarskoj i Baden-Württembergu, tijekom kojih očekujemo oko milijun dolazaka. Riječ je o pokrajinama iz kojih se inače realizira oko polovica svih dolazaka i noćenja s njemačkog tržišta. Svakako očekujemo nastavak pozitivnih trendova na razini cijele godine i realizaciju oko 2,5 milijuna dolazaka – najavljuje Draghicchio.