Nevladine udruge

Tridesetak organizacija civilnog društva izrazilo podršku štrajku prosvjetnih radnika

Hina

Foto/Sergej DRECHSLER

Foto/Sergej DRECHSLER

"Pozivamo građane i građanke da podrže štrajk i daljnje akcije sindikata", stoji u zajedničkom priopćenju preko 30 organizacija civilnog društva.Naglasili su kako su nastavnici među najslabije plaćenim visokoobrazovanim radnicima



ZAGREB – Više od 30 organizacija civilnog društva izrazilo je u utorak podršku sindikatima zaposlenih u obrazovanju koji štrajkaju već 27 dana, a upravo su krenuli u opći štrajk do ispunjenja njihovih zahtjeva.


»Podržavamo zahtjeve sindikata u štrajku, pozivamo građane i građanke da podrže štrajk i daljnje akcije sindikata«, stoji u zajedničkom priopćenju preko 30 organizacija civilnog društva.


Naglasili su kako su nastavnici među najslabije plaćenim visokoobrazovanim radnicima.




»Njihov koeficijent nije rastao paralelno s koeficijentima drugih javnih službenika. Zbog nevoljkosti Vlade da osigura povećanje koeficijenta od 6,11 posto, borba za veći koeficijent prerasla je u borbu za dostojanstvo radnika u obrazovanju«, navodi se u priopćenju.


Smatraju da je najbolji interes djece upravo borba za dostojanstvo i bolji društveni status onih koji ih podučavaju. »Dobar obrazovni sustav ne može se održati, a pogotovo ne kvalitetno reformirati bez materijalnih ulaganja, u koje spada i povećanje plaća«, smatraju nevladine organizacije.


Ocjenjuju da je obrazovani sustav zapušten, a reforma se održava na naporu nastavnika. »Baš zato treba podržati štrajk«, poručuju udruge.


»Obrazovni radnici su nositelji promjena i o njima ovisi kvaliteta obrazovanja, no u njih se ne ulaže dovoljno niti financijski, niti u kvalitetu njihovog obrazovanja i stručnog usavršavanja te dobre radne uvjete«, stoji u priopćenju.


Udruge tvrde da je podrška roditelja i građana štrajkašima nadmašila sva očekivanja, pa je upravo iz tog razloga »povećana odgovornost sindikata za nastavak borbe za dostojanstvo i društveni status«.