"Pogrešno primjenjivati dvotrećinsku klauzulu u slučajevima ratnih zločina"

Tri nevladine udruge prosvjeduju zbog Norčeva puštanja

Hina

Nije se pokajao ni zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu, stoji u priopćenju triju udruga



ZAGREB – Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Građanski odbor za ljudska prava danas su priopćenjem prosvjedovali zbog odluke povjerenstva za uvjetni otpust ministarstva pravosuđa o uvjetnom puštanju na slobodu bivšeg generala Mirka Norca pošto je odslužio više od dvije trećine 15-godišnje zatvorske kazne za ratni zločin.


Tri nevladine udruge smatraju da je pogrešno primjenjivati dvotrećinsku klauzulu u slučajevima ratnih zločina.


Drže da bi se mjerodavni trebali posebice zamisliti nad rečenicom iz obrazloženja presude prvostupanjskog suda za zločine u Medačkom džepu u kojoj se kaže da je »izostao izraz pijeteta prema poginulima i suosjećanja s onima koji su u operaciji izgubili svoje bližnje«.




Podsjećaju da Norac nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila u Gospiću i propusta nečinjenja vezanog uz usmrćenje civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu.


»Nije se pokajao ni zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu«, stoji u priopćenju triju udruga koje podsjećaju i da dodatna istraga i suđenje za zločine u Medačkom džepu trebaju otkriti tko su drugi odgovorni zapovjednici i izravni počinitelji zločina, kao što su namjerna paljenja kuća, ubijanja, mučenja, zlostavljanja i ponižavanja civila i zarobljenika.


Udruge smatraju da bi državno odvjetništvo trebalo provesti istragu o izravnim počiniteljima teških ratnih zločina za koje je Norac osuđen po zapovjednoj odgovornosti te istražiti odgovornost izaslanika Glavnog stožera HV-a, individualizirati odgovornost za zločine počinjene u području djelovanja specijalne policije te utvrditi stupanj zapovjedne odgovornosti u svezi s tim zločinima.


Povjerenstvo za uvjetni otpust ministarstva pravosuđa jučer je odlučilo uvjetno pustiti na slobodu Norca, a njegov odvjetnik Vlatko Nuić očekuje da će Norac iz kaznionice u Lipovici, u kojoj je proveo nekoliko zadnjih godina, biti pušten potkraj studenog ove godine. Norac će ostatak kazne od nešto manje od pet godina odslužiti na slobodi.


Norac je u zatvoru od ožujka 2001. Najprije je osuđen za ratne zločine na gospićkom području na 12 godina, a potom za zločine u Medačkom džepu na šest godina. Kad je i druga presuda postala pravomoćna, Vrhovni mu je sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina. Zahtjev da bude pušteni na slobodu podnio je u početku svibnja, a prije toga je zatražio i izvanredno ublaženje kazne, o čemu vrhovni sud još nije odlučio.


Predsjednik i vrhovni vojni zapovjednik Ivo Josipović Norcu je u rujnu prošle godine oduzeo generalski čin, zajedno s Branimirom Glavašom i Vladimirom Zagorcem koji su također pravomoćno osuđeni.