Danas sastanak

“Trgovina” oko GUP-a i proračuna: Hoće li HNS pokvariti dogovor Plenkovića i Bandića?

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Premijer Andrej Plenković nada se da će državni proračun podržati i petero Bandićevih zastupnika. Slične nade gaji i Bandić kada je u pitanju zagrebački proračun, a još više izmjene GUP-a



ZAGREB – Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković susrest će se danas sa svojim najjačim koalicijskim partnerom, zagrebačkim gradonačelnikom i šefom stranke BM365 Stranka rada i solidarnosti Milanom Bandićem. Time će čelni čovjek Vlade uslišiti Bandićev zahtjev za razgovorom na kojem će se raspravljati o puno tema, ali će tri ipak biti ključne.


Prva je državni proračun za sljedeću godinu za kojeg Plenković očekuje da će ruke podići svih petero zastupnika Bandićeve stranke dok ovaj zauzvrat očekuje da će HDZ-ovi zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podići ruke za gradski proračun, ali i za kontroverzne izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) na kojima gradonačelnik inzistira, a snažno im se protive i oporba i veliki broj udruga civilnog društva koje se bore protiv urbane devastacije glavnog grada.


Sukob u HDZ-u


Nakon što su prošlog tjedna HDZ i HNS postigli kompromis s kojim će sada Vlada ići pred prosvjetarske sindikate, jasno je da će četvoro zastupnika narodnjaka podržati državni proračun za 2020. Hoće li to napraviti i petero Bandićevih bit će jasnije nakon današnjeg sastanka. Naime, GUP je čini se postao stvar oko koje se sada prelamaju koplja u samom HDZ-u uoči unutarstranačkih izbora koji bi trebali započeti početkom sljedeće godine. Naime, Gradski odbor HDZ-a prije nekoliko mjeseci je donio odluku da će stranka podržati GUP ako se prihvate njeni amandmani što je Bandić obećao. Međutim, nekoliko tjedana kasnije prošireno predsjedništvo zagrebačkog HDZ-a zapovjedilo je hadezeovim članovima Vijeća gradskih četvrti da prilikom savjetodavnih glasovanja o GUP-u budu suzdržani što su oni i napravili. Nakon toga HDZ-ov predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet poslao je pismo predsjedniku zagrebačkog HDZ-a Andriji Mikuliću u kojem prosvjeduje zbog takve odluke i traži sastanak. Nakon toga uslijedio je i sukob između Gradskog odbora i zastupničkog kluba HDZ-a u Gradskoj skupštini oko toga tko će biti predsjednik kluba.




Iako se znalo da Plenković na tom mjestu želi Mislava Hermana, Gradski je odbor odredio da to bude Ivan Kujundžić. Na današnjem će sastanku Plenković sigurno pristati na GUP, a za vjerovati je da će njih na kraju podržati i HDZ-ovci u Gradskoj skupštini.


Pitanje vremena


Međutim, čini se da je problem u tajmingu jer obje strane žele kvalitetna jamstva oko toga da nakon što jedna podrži projekte druga ova napravi to isto.


Naravno, u ovaj se dogovor može ponovo uplesti i HNS. Naime, Ministarstvo graditeljstva, na čijem je čelu Predrag Štromar iz HNS-a, ima po Zakonu o graditeljstvu pravo zaustaviti donošenje izmjena GUP-a ako smatra da su prekršena odredbe koje govore o proceduri. Ministarstvo je to jednom već napravilo što je izazvalo veliki Bandićev bijes. Kako se može neslužbeno doznati, prošlog je tjedna ova tema dotaknuta i na sastanku vodstava HNS-a i HDZ-a, ali nije moguće saznati je li i oko toga postignut kakav dogovor. Ministarstvo inzistira na tome da ono ne želi ulaziti u konkretan sadržaj izmjena GUP-a već ih samo zanima je li procedura poštovana. Prošlog je tjedna zagrebački Županijski sud potvrdio optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika u vezi zbrinjavanja otpada u Zagrebu.