Priprema referendum

Traži 100.000 potpisa za ukidanje HRT pristojbe: ‘To je harač i pljačka građana’

Portal Novilist.hr

Foto Denis Lovrović, logo

Foto Denis Lovrović, logo



Kristijan Osman pokrenuo je inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum kojim će se tražiti ukidanje HRT pristojbe.


– Običan sam građanin, nisam saborski zastupnik niti predsjednik bilo koje stranke. Želja mi je da svi zajedno pokrenemo građansku inicijativu za ovaj referendum i pokažemo da se nešto može promijeniti. Harač zvani pristojba godinama puni proračun HRT-a, nedopustivo je da nas prisiljavaju na nešto što ne želimo. Velike su kazne ako se ne prijavi TV prijemnik, kao i ovrhe s kojima vam mogu blokirati račun. Zato pozivam sve da se priključe inicijativi za promjene i ukidanje HRT pristojbe koja je uteg svih nas, kaže Kristijan Osman.


Prema članku 34. Zakona o HRT-u svatko tko ima radijski i televizijski prijamnik ili drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu. Pod drugim uređajima za prijam signala smatraju se i računala, prijenosna ili stolna, jer HRT svoje programe emitira i na internetu.




– Trebamo li plaćati RTV pristojbu ako ne gledamo programe HRT-a? Isto tako, trebamo li plaćati pristojbu ako smo pretplaćeni na neku drugu uslugu distribucije programa (MAXtv, B.net, razni lokalni i satelitski programi), a među njima su i HRT-ovi programi? Što je s plaćanjem RTV pristojbe ako ne posjedujemo televizor, ali posjedujemo radio? Trebamo li i u tom slučaju plaćati RTV pristojbu? Na sva ova pitanja trenutno je odgovor da, kaže Osman.


HRT-ovu pristojbu drži nezakonitom, haračem bez osnove i pljačkom građana, a želja mu je prikupiti barem 100.000 potpisa građana.


– HRT ničime nema pravo prisiljavati ljude na RTV pretplatu, te u slučaju neplaćanja iste kažnjavati ikoga, jer oni su samo medijska kuća, a ne Ustav, Ustavni sud, policija ili što već. Nitko od ljudi nema pravo biti prisiljavan plaćati nešto što ne želi, a većina nas u Hrvatskoj, jasno, ne želi plaćati RTV pretplatu.


Svatko ima pravo koristiti svoj TV prijamnik bez plaćanja RTV pretplate, jer nije samo HRT u ovoj državi aktivan već i RTL, NOVA, DOMA, CNC, a koji za razliku od HRT-a ne sile narod da se plaća njihov program, i koliko-toliko su kvalitetniji od samog HRT-a. HRT pretplata je svojevrsni harač bez osnova i prihvaćena pljačka građana, smatra Kristijan Osman.


Potpise za peticiju prikuplja OVDJE.